Американският президент Доналд Тръмп настоя Китай да направи повече по въпроса за севернокорейската ядрена програма и заяви, че двустранната търговия е несправедлива по отношение на САЩ, предаде Ройтерс.

Той обаче похвали китайския си колега Си Цзинпин за обещанието, че Пекин ще бъде по-отворен към чужди компании.

Тръмп е на официално посещение в Китай.

За Северна Корея президентът на САЩ заяви, че "Китай може да реши този проблем бързо и лесно". Той призова Пекин да прекъсне финансовите си контакти с Пхенян. Тръмп поиска също така помощ и от Русия по въпроса.

Същевременно Тръмп, застанал до Си, обяви подписването на търговски споразумения на обща стойност 250 милиарда долара между китайски и американски компании. Което в определени бизнес кръгове в САЩ поражда опасения, че това е отдалечаване от разрешаването на отдавнашните проблеми с достъпа до китайските пазари, отбелязва Ройтерс.

Си Цзинпин увери, че китайската икономика ще става все по-отворена и прозрачна за чужди компании, включително американски. Той приветства участието на фирми от САЩ в неговия инфраструктурен проект "Един пояс - един път", наричан също "новия Път на коприната".

Тръмп даде ясно да се разбере, че обвинява предшествениците си, а не Китай, за търговския дисбаланс. Той на няколко пъти похвали домакина си, като го обяви за "много специален човек".

Си Цзинпин реагира с широка усмивка на думите, че вината не е в Пекин.

"Разбира се, има някои търкания, но на основата на взаимно изгодното сътрудничество и честната конкуренция се надяваме, че можем да разрешим всички тези въпроси по прозрачен начин", каза той.

Севернокорейският проблем

Тръмп настоява Китай да затегне още повече политиката си към Северна Корея и нейната ядрена програма. Надеждите са по въпроса да има поне малък напредък, макар все още да няма преки сигнали за голям пробив, заяви по-рано официален американски представител.

"Аз вярвам, че има решение, както и вие вярвате", заяви Тръмп, като се обърна към Си Цзинпин.

Китайският президент отново обеща, че страната му ще се бори за превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, но не даде сигнал, че Пекин ще промени подхода си към Пхенян, на чиято страна се сражава срещу оглавяваната от Вашингтон коалиция по време на корейската война през 1950-1953 г.

"Ние сме решени да постигнем разрешаване на проблема на Корейския полуостров чрез диалог и консултации", каза той.

Китай отдава огромно значение на посещението на Тръмп, изтъква Ройтерс. Знак за това е фактът, че церемонията по посрещането на госта днес пред Великата зала на народите над площад "Тянанмън" бе предавана на живо по държавната телевизия. Това е безпрецедентно отношение към чуждестранен ръководител.

По-рано днес Си заяви, че е обменил мнения с Тръмп и двамата са постигнали консенсус по редица въпроси.

"За Китай сътрудничеството е единственият реален избор. Само печеливша за всички ситуация може да доведе до още по-добро бъдеще", смята китайският лидер.

Според него двете страни са засилили двустранния диалог по всички фронтове през последната година. Засилено е и координирането по важни международни въпроси като ситуацията в Корея и Афганистан.

"Отношенията ни сега са на нова историческа отправна точка", каза Си Цзинпин.

Първата среща между двамата президенти бе през април в имението "Мар-а-Лаго" на Тръмп във Флорида. Още тогава те намекнаха за нова ера в двустранните връзки.

Сега те са в коренно различни позиции. Си Цзинпин получи още по-голяма власт след последния партиен конгрес в Китай. Докато Тръмп преживява поредното падане на рейтинга на одобрение, както и разследване за руска връзка в предизборната му кампания.

Търговският дисбаланс

Тръмп постоянно изтъква огромното търговско салдо в полза на Китай. През миналата седмица той го нарече "възмутително" и "ужасяващо". И неведнъж е обвинявал Пекин в нечестни търговски практики.

Пекин от своя страна твърди, че ограниченията на САЩ за китайски инвестиции и на износа на високи технологии трябва да бъдат преразгледани.

Заедно с Тръмп в Китай е министърът на търговията Уилбър Рос. Там са също изпълнителните директори на „Дженерал илектрик" и производителя на полупроводници "Куалком", които обявиха продажби за милиарди долари в Китай.

Така от "Куалком" съобщиха, че през следващите три години ще продадат части от общо 12 милиарда долара на 3 китайски компании за мобилни телефони. Споразумението обаче няма обвързващ характер и критиците заявиха, че такива съобщения понякога са повече шоу, отколкото нещо съществено.

По-късно официалната китайска агенция Синхуа съобщи, че правителството на САЩ потвърждава и се придържа към принципа за "един Китай". Това казал Тръмп на Си Цзинпин по време на посещението си.

През декември 2016 г. - малко след като бе избран за президент, Тръмп наруши протокола и прие поздравително телефонно обаждане от тайванската президентка Цай Ингвен. Това разгневи Китай, който смята острова за своя неделима част. Принципът за "един Китай" е залегнал в отношенията между Пекин и Вашингтон от 1979 г. насам.