"Бюджетът е оптическа измама. Няма реформи, а би трябвало да има. Сега цикълът е добър за реформи."

Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите за бюджет 2018 на първо четене.

"Да започнем с опозиционните брътвежи", каза Цонев в отговор на изказалата се преди него Менда Стоянова от ГЕРБ.

Той обясни, че има 4% растеж, който се дължи преди всичко на потреблението.

"Опасноста от прегряване е налице. Потенциалът на икономиката да расте на база на потребление е малък. Ще се увелчиава вносът, ще спада износът. Икономиката има нужда от външни и вътрешни инвестиции", каза Цонев.

И допълни, че се прави много малко за премахване на административните пречки пред бизнеса. Цонев цитира негова среща с представители на IBM, които имат 2400 служители, които можело да станат 4800, но това не се случвало само заради административни пречки.

"Ако европейската икономика расте, вътрешното потребеление расте, лихвите са ниски. Никъде не видях анализ какво би станало, ако лихвите по депозитите нараснат. Това е основен риск пред икономическия растеж. Ще спре използването на спестяванията за инвестиции. Такива теденции има. Когато икономиката расте, лихвите започват да се покачават", каза Цонев.

Според него бюджетът е основен инструмент за правене на политика. Цонев посочи, че разходите за труд се увеличават с около 1 млрд. лв., но нетният ефект от това е 420 млн. лв., защото се вдигат осигуровки и акцизи.

Цонев смята, че рецептите за здравеопазването отдавна са намерени и приложени.

"Ние сме единствените в света с каса монополист. Недостатъците на една монополна система се лекуват чрез вкарване на конукренция. Докато не демонополизирате касата, всички дефекти ще се мултиплицират", заяви Цонев.

Той посочи, че 52 университета са много, както и че няма финансов механизъм за рейтинговане, заради което десетки хиляди българи учат в чужбина.

"Няма съгласуване на специалности с бизнеса. Без реформи наливането на пари в тези сектори няма да дава ефект, ще се влошава ефективността", смята Цонев.

Депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов репликира Цонев с думите, че ако се направят няколко каси, те ще сформират монопол, както е станало в аптеките. Цонев не отговори на тази реплика. Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова изтъкна, че рейтингова система съществува от 2010 г.

"Ако има критерий за рейтинговане, кой наш университет е в топ 500? В топ 1000 от време на време се промъква СУ", отговори й Цонев.