Президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов коментира пред бТВ 100-годишнината от Октомврийската революция, които се навършиха вчера.

"Оценката за Октомврийската революция вече се споделя от почти всички, дори леви интелектуалци. Дълбок и цялостен провал", заяви Стоянов.

Той изтъкна, че няма друго събитие, което да е посрещнато с толкова възторг и дълго време революцията събира симпатиите на целия прогресивен свят. Стоянов припомни, че "великият Октомври" и досега има своите последователи.

"Русия е най-богатата държава в света, ако се беше развивала по други правила, щеше да стигне до други висоти. Разделението, посято от Октомврийската революция, и до ден днешен не престава, дори в България. Дотогава човечеството не познава класова омраза", каза още Стоянов.

И обясни, че дотогава е имало омраза между нации, религии и нации. Стоянов посочи, че за пръв път след Октомврийската революция на убийствата започва да се гледа от гледна точка на идеологията. Той допълни, че според изследвания дори най-големите психопати, след като убият 30-35 души, се насищат на убийства.

"Ленин и Сталин убиват 20 млн. На серийния убиец му липсва идеология", заяви Стоянов.

Той посочи, че революцията е започнала с куфарчета с пари, дадени на Ленин от германския генерален щаб. Докато сега наследниците на онези, извършили "великия октомври", са новите капиталисти и са по-безогледни от тези, срещу които техните предшественици са се борили.

По повод спасяването на българските евреи Стоянов заяви, че всичко тръгва от подписката на 42-ма народни представители, начело с Димитър Пешев, които принадлежат към управляващото тогава мнозинство.

"Инициативата за спасяването на българеките евреи идва от хора, квалифицирани впоследствие като фашисти", заяви Стоянов. 

И допълни, че историята не е само черно и бяло, защото същите тези депутати са подписали Закона за защита на държавата и влизането на България в Тристранния пакт.

Стоянов каза още, че БКП не е имала възможност за сериозно участие в спасяването на евреите, защото е била малка нелегална партия. Но изтъкна, че преди 9 септември все пак е имало гражданско общество, каквото след това вече няма. 

"Българските писатели не могат да защитят Димитър Талев. Св. Синод не може да защитии своите българи, които ходят да палят свещ на Великден от репресиите на комунистическата власт", припомни Стоянов.