Темата за спасяването на българските евреи, ролята на Червената армия за това спасяване и изказването на депутата от БСП проф. Иво Христов, че 80% от българското население са "дебилни", продължава да предизвиква обществени дебати.

Според Радан Кънев изказването на проф. Христов е скандал и той трябва да бъде изхвърлен от парламентарната група на БСП.

"Изказването на проф. Христов е чутовен, многопластов скандал и - наред с всичко останало - поредно доказателство, че червените не могат да бъдат алтернатива никога, никому и на никаква цена.

Първо, то е безобразно оскърбление към паметта на хората, които с огромен риск за живота си са се застъпили за сънародниците си от еврейски произход - свещеници, общественици, интелектуалци, политици, хиляди миряни и обикновени граждани. 

(Мнозинството от тези хора са демократи и антиболшевики, лично те и семействата им - тежко пострадали по време на окупацията от същата Червена армия...)

Второ - то е гавра с чувствата и традициите на нашия народ. В цялата ни модерна история огромното мнозинство от българския народ е било на страната на етническия и верски мир и против всяка форма на политическо насилие.

Трето - то е нечувана обида към мнозинството от българите днес. Нищо не може да оправдае определението “дебили” - и то за хора, които с основание се гордеят с доблестта и човечността на предците си.

И отхвърлят наглото твърдение, че тази човечност е била конюнктурен продукт на войната между две безчовечни диктатури на далечни бойни полета.

И последно, но може би най-важно: Тази обида произлиза от представител на традицията на агресивно малцинство, което се е опирало на насилието в цялата си история и никога не се е извинило, камо ли покаяло. Малцинство, което, опряно на диктаторски механизми и чужда военна сила, извърши и най-мащабното престъпление на етническа основа в българската история - срамния “Възродителен процес”.

Престъпление, чийто тежки последици тегнат и до днес.

Надявам се българските “социалисти” незабавно да изхвърлят г-н Христов от групата си в парламента и да поискат оставката му като депутат. Присъствието му в сградата е срам за паметта на Димитър Пешев и още десетки достойни българи.

Надявам се, но знам, че няма да стане. 

Защото са комунисти и безродници, а не български социалисти."

 

Бившият председател на организацията "Шалом" Емил Кало също коментира темата пред Нова тв. Той изтъкна, че още през август 1945 г. делегация на българското еврейство на Световния еврейски конгрес в Лондон е заявила: "Ние сме живи благодарение на българския народ и героичните победи на съюзните армии." Според Кало тезата, че българският народ е спасил своите евреи, е невярна. Той припомни, че 11 343 евреи от Македония и Беломорска Тракия са били депортирани.

Тези земи са били администрирани от България, но и до днес в науката е спорен въпросът доколко българската държава е можела да повлияе, за да спре депортацията на евреите.

"Нито едно историческо събитие не може да се разглежда само за себе си. То се развива в някаква среда. Едва ли българските власти не са знаели какво става. Всяка велика сила опитва да фаворизира своето участие, своите победи."

Така Кало коментира тезата, че победата на Червена армия при Сталинград е спасила българските евреи.

Ето какво написа във фейсбук Илиан Василев:

"Доцентът Христов от БСП успешно свърза времето и пространството, като доказа опорната точка на Москва, че без Съветската армия, която е на над 2300 км от България, ние е нямало да спасим евреите си.

И българите били дебили, че не можели да вникнат в дълбоката и пространна мисъл на Кремъл по темата.

Да се готви за още по-блестяща защита на новата опорна точка - Москва твърди, че земята е плоска. Направо да скача без "хоп".

И тези в БСП се надяват да спечелят избори?!

Пълен майтап."

 

Ето коментара и на лидера на "Да, България" Христо Иванов:

"Да наречеш своите сънародници, своите избиратели "дебилни" е чутовен гаф и нищо по-малко от бърза оставка не би могло да го компенсира. Разбира се, че антисемитският надпис трябва да бъде осъден. Но такива има множество, институциите никога не им реагират и г-н Христов, нито като публичен говорител, нито като депутат, никога не е проявявал някаква чувствителност по темата. Целият патос е не заради надписа, а понеже е върху ПСА.

Изгледах цялото видео и следя публичните изяви на г-н Христов и това не е просто "изваден от контекста" "художествен похват". Това е системна част от мирогледа му. Има съществена разлика между това да си загрижен за състоянието на хората и да се опияняваш в дугинска апокалиптична сектанщина на техен гръб. Точно защото хората у нас продължават да бъдат тъпкани, грабени, страхувани, да бъдат обричани на материална и мирогледна нищета, да им се отказва всякакво бъдеще и индивидуално и колективно достойнство, не може да им се говори с подобно дехуманизиращо презрение.

Това отношение следва не от загриженост за хората, а от апологетиката на Сталинския режим и човешката цена за неговите "постижения", която г-н Христов споделя в същото си излияние.Той се изживява като интелектуален кръстоносец в една измислена културна война на „руския мир“ и някакви транс-национални фантазми. В деня на октомврийския преврат, би трябвало да си помним каква цена се плаща от обществото, когато то попадне под влияние на подобни интелектуални възпаления. Вместо да замазва, г-н Христов би трябвало да е честен със себе си и да оцени, че с подобно отношение към околните и себе си, с подобен стил на мислене, човек просто не става народен представител.

А г-жа Нинова трябва да обясни на обществото дали това е лицето на новата генерация в БСП – открито про-путинско, демонстративно носталгично по времената на Живков, опияняващо се от фигури като Сталин, третиращо съюзниците ни в ЕС и НАТО като част от някакъв пъклен апокалиптичен заговор срещу нас самите".

 

Ето коментарът на председателя на ДСБ Атанас Атанасов:

"Като председател на Демократи за силна България призовавам Корнелия Нинова публично да поиска оставката на своя самозабравил се депутат Иво Христов заради увреждане на българските национални интереси и тежка обида към българския народ!"