Неправителствените организации заплашиха да напуснат обществения съвет към Фонда за лечение на деца, ако предложените от здравното министерство промени в структурата му влязат в сила. Според представителите на организациите така те на практика ще бъдат лишени от правото да участват във взимането на решения. Промените предвиждат още въвеждане на ограничения при финансирането на лечението на болните деца, допълнителни изисквания към техните родители, което ще усложни процеса, убедени са гражданските организации. 

Част от новите възможни правила са например при кандидатстване да се предоставят резултати от изследвания на детето не по-стари от един месец, като сега срокът е 6 месеца. Друга точка предвижда родителите да са задължени първо сами да се свържат с чуждестранни болници и експерти за консултация и дори да ги поканят да лекуват детето тук, дори да не владеят чужд език или да не умеят да боравят с медицински термини. 

Работата, която сега се върши от 15 членове на Обществения съвет и с помощта на външни медицински специалисти, според новия правилник ще се прехвърли на общо 132 лекари, обединени по четирима в общо 34 профилирани по болести комисии. При положение, че това са хора, които си имат работа и няма да получават заплащане за ангажиментите си във фонда, както и това, че кандидатурите са хиляди и постоянни, тази формула няма да работи, убедени са от гражданските организации.

Те вече са внесли възраженията си в министерството на здравеопазването и в Министерския съвет. Настояват да получат отговор до 21 юли, когато изтича срокът за общественото обсъждане на новия правилник.

Според проф. Владимир Пилософ, национален консултант по педиатрия и член на Обществения съвет създаването на комисията ще облекчи тромавата процедура при разглеждане на документите на децата, които кандидатстват за финансиране и ще спести време. Проф. Пилософ обясни, че в момента документацията се разглежда от немедицински лица, които са основно с административен опит. Те насочват тези документи към нужния експерт по даденото заболяване, който разглежда документите и след това ги връща за обществено обсъждане. Често се налага документите да бъдат изпратени отново на експерта. Според професора при новата структура голяма част от този процес ще се съкрати, защото разглеждането на повечето от документите ще става в комисията от медицински лица.

Фондът изпитва и кадрови проблеми. В края на м. г. дотогавашният директор Павел Александров беше освободен от длъжност и на негово място беше назначена бившата депутатка от БСП Ива Станкова. Тя не успя да постигне съгласие с гражданските организации, които искаха настоятелно оставката й. Станкова напусна поста си шест месеца, след като оглави фонда.