Най-печелившата компания в света - Apple, има специална нова структура, с която избягва плащането на милиарди долари в данъци, показват "Досиетата Парадайз", съобщи Би Би Си.

Компанията на покойния Стив Джобс не е пионер в данъчните скандали - през 2013 г. стана ясно, че американците прекарват приходите си зад граница - около 55% от всички, през фирми със специален статут в Ирландия, които практически не принадлежат на нито една държава. Така те не плащаха нито 35% американски корпоративен данък, нито 12,5% ирландски, а между 2 и 5%. Европейската комисия бе изчислила, че една от тези фирми за една година е платила 0,005% данък.

Apple бяха критикувани остро в Сената на САЩ, което принуди изпълнителния директор Тим Кук да се защити със следните думи:

"Ние плащаме всички данъци, които дължим, всеки едни долар. Не разчитаме на данъчни номера... Не крием пари на някакъв карибски остров."

Четири години по-късно твърдението му се оказа до голяма степен вярно. Изтеклите файлове от консултанската компания Appleby показват, че Apple много внимателно са потърсили и организирали нова схема, с която прехвърлят 252 милиарда долара на британския остров Джърси. Това им се наложи, след като Ирландия отмени бездържавния статут на трите им компании там.

През март 2014 г. юристите на Apple изпращат анкета към Appleby, в която задават ключови въпроси за това кои офшорни зони биха били най-подходящи за тях.

Сред въпросите са дали е възможно да се "придобие официално уверение за освобождаване от данъци", дали ирландска компания може да "осъществява мениджърска дейност... без да бъде облагана с данъци в тази юрисдикция". Както и има ли вероятност за смяна на правителството, каква информация ще бъде публична и колко лесно се излиза от конкретната юрисдикция.

Видно най-добрият избор за Apple е бил остров Джърси. Той е с особен статут - макар Британската корона да отговаря за него, на практика той е отделна държава със собствени закони. Които включват 0% корпоративен данък за чужди компании или практическата дефиниция на термина "данъчен рай".

От компанията твърдят, че новата структура не намалява данъците им и че все още са най-големият данъкоплатец в света, като са платили 35 милиарда долара за последните три години. Както и че спазват законите и не са преместили каквито и да е операции или инвестиции от Ирландия.