Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе голяма реч за ядреното противопоставяне със Северна Корея пред южнокорейския парламент в Сеул в сряда, съобщи Ройтерс, позовавайки се на неназовани американски представители.

След това Тръмп отлита за Китай, където ще увещава ръководството да засили натиска си върху Пхенян да се откаже от ядрената си програма.

От вторник сутрин Тръмп е на 24-часово посещение в Южна Корея - най-близо до границата на потенциалния ядрен конфликт със Северна Корея. Пристигайки в авиобазата Осан край Сеул, той каза, че трябва да се намери решение срещу заплахата от режима в Пхенян.

Той обаче не уточни какво да бъде решението.

След това Тръмп отлетя с хеликоптер към най-голямата американска база в страната, Кемп Хъмфрис, където заедно с президента Мун Джей-ин се срещна с американски и южнокорейски военни.

Според Белия дом посещението трябва да покаже решимостта на САЩ спрямо ядрените и ракетните опити на Севера, но мнозина се страхуват, че още войнствена реторика може да увеличи вероятността от разрушителен ядрен конфликт, коментира Ройтерс.

Тръмп похвали Мун за "страхотното сътрудничество", въпреки че двамата имат различия за това как да се отнасят с Пхенян, и за търговско споразумение между Южна Корея и САЩ.

Серия ракетни и ядрени опити на режима и размяната на обиди между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун през последните месеци вдигнаха залозите в най-опасното предизвикателство, което президентът на САЩ среща във външната си политика.

Три американски бойни групи кораби със самолетоносачи започват в близките дни учения в западната част на Тихия океан в рядко срещана демонстрация на сила.

В предишната спирка на азиатската си обиколка, Япония, Тръмп предложи да домакините си да купят американски оръжия, с които да свалят опитните севернокорейски ракети "направо от небето". Засега Токио се въздържа от такава стъпка.

Северна Корея не е тествала ракета от 53 дни, най-дългото затишие, откакто започна последната ѝ серия опити. Никой в затворената комунистическа страна не коментира посещението на Тръмп.

Южнокорейското разузнаване каза, че Северът може да подготвя ракетен опит по случай посещението.

Ройтерс цитира неназовани американски източници, че прихващането на опитна ракета на Пхенян е обсъждана възможност, но за нея няма единодушие в администрацията заради рисковете.

Тръмп преди е критикувал подкрепата на Мун за дипломатическо ангажиране със Северна Корея и е заплашвал да оттегли САЩ от споразумение за свободна търговия със Сеул.

САЩ поддържат в Южна Корея контингент от 28 500 военни, наследство от Корейската война през 1950-1953 г. Посещението даде представа на американския президент какви загуби рискува страната му при възможен ядрен конфликт, коментира агенцията.