Докато в Донбас руснаци и украинци се избиват едни други със завиден ентусиазъм, в Киев бе официално обявен краят на "Битката за Севастопол". Става дума за руско-украинския филм със същото заглавие на режисьора Сергей Мокрицки. А съобщението за края на "бойните действия" обяви продуцентът на лентата Наталия Мокрицка.

"Щастливи сме, че тези наистина героични снимки завършиха благополучно въпреки крайно сложната политическа ситуация. Вярвам, че това ще бъде честен филм, достоен за паметта на нашите ветерани", каза Мокрицка. По думите ѝ руско-украинският снимачен екип цяла година, "в тези изключително сложни условия беше заедно - ръка за ръка, сърце до сърце".

Епичната лента е в 3D формат и ще излезе по екраните през април догодина - по случай 70-ата годишнина от победата във Втората световна война. Планирана е и 4-серийна телевизионна версия.

В основата на сценария на филма (чиито снимки стартираха преди началото на конфликта в Югоизточна Украйна) лежи откъс от биографията на един от най-известните снайперисти по времето на Втората световна война - героинята на Съветския съюз Людмила Павлюченко. Тя е известна и с любопитния факт, че е първият съветски гражданин, влязъл в сърцето на САЩ - Белия дом. По стечение на обстоятелствата, след нейното изявление пред Конгреса на Щатите през 1943 г., западните съюзници откриват втория фронт срещу нацистка Германия. Иначе по-голямата част от действието се развива на фона на легендарната отбрана на кримския град през 1941-1942 г. Снимките вървяха в Севастопол, Киев, Одеса и Каменец Подолски.