9 от ранените при атентата в Ню Йорк снощи все още са в болница, трима са в критично състояние. Това обявиха на пресконференция днес кметът Бил де Блазио, губернаторът Андрю Куомо и шефът на полицията Джеймс О'Нийл, съобщи Си Ен Ен.

Само двама от осмината, които загинаха, когато пикап се вряза във велосипедисти и пешеходци, са били американци. Петима са аржентинци - група приятели, празнуващи 30-годишнината от завършването на училище с посещение в Ню Йорк. Шестият от групата им е сред ранените.

Последната жертва е белгийка - 31-годишна майка на две деца. Тя също била турист - посетила града с двете си сестри и майка си.

"Шест от тях дойдоха тук от други страни. Защото видяха Ню Йорк като специално място и сега и завинаги ние ще ги считаме на нюйоркчани", заяви де Блазио.

Традиционният маратон в Ню Йорк тази неделя, за който са се регистрирали 50 000 участници, ще се проведе, обяви губернаторът Куомо.

"Маратонът ще продължи. Защото Ню Йорк продължава. И това е важно събитие за всички нюйоркчани", заяви той.

За събитието ще бъде осигурена допълнителна охрана, снайперисти и патрули.

И двамата управници отправиха специални поздравления към полицая Райън Наш, който простреля и залови терориста, забил пикапа в тълпата. 28-годишният Наш бил на пост близо до мястото на атаката в Долен Манхатън и реагирал безупречно, отбеляза и шефът на полицията О'Нийл.

"Той е герой", обяви губернаторът Куомо.

Терористът пък - 29-годишният узбек Сайфуло Саипов - оставил бележки, написани на арабски. Основното послание в тях - че "Ислямска държава" ще просъществува вечно.

Губернаторът коментира изявлението на президента Доналд Тръмп в Туитър днес, че системата за Зелена карта е допуснала Саипов в САЩ и трябва да бъде премахната.

"Туитовете на президента, мисля, не помогнаха. Не бяха фактологически точни. Мисля, че бяха сочене с пръст и политизиране на ситуацията", заяви Куомо.

И отбеляза очевидната грешка в изявленията на Тръмп, който обвини демократите за лотарийната система - а тя е въведена от двете партии и е одобрена от републикански президент. А и това няма нищо общо със ситуацията тук, добави Куомо.