Оливър Стоун призова президента Тръмп да спази думата си и да публикува всички документи, свързани с убийството на Кенеди.

„Вчера се очакваше да бъдат разсекретени над 3100 документа, 25 години след приемането на Закона за Дж.Ф.К.[…] – написа режисьрът в профила си във фейсбук. – Но ЦРУ все още се опитва да задържи процеса, като твърди, че част от тези документи още трябва да останат секретни, 54 години след убийството на Кенеди. Те чакаха до последния ден да подадат обжалване, сред като още преди три месеца знаеха, че днес е крайният срок. Декласифицирайте всичко“.

Стоун отправя призива си във фейсбук, а Тръмп обяви намерението си в туитър.

Точните думи на президента Тръмп бяха:

„При получаване на допълнителна информация ще позволя, като президент, да се отворят отдавна блокираните и класифицирани документи по убийството на Дж.Ф.К.“.

Не че Доналд Тръмп винаги спазва обещанията си, но в случая трудно може да бъде упрекнат: той наистина е получил допълнителна информация и от ЦРУ са поискали някои документи (около 1%) да останат тайна още известно време. Предвид (справедливите или не) скорошни обвинения срещу Тръмп, че издава държавни тайна на руския посланик, постъпката му е разбираема. А може да има и други, обективни причини за запазването на някои тайни.

Оливър Стоун, както знаем, е автор на няколко велики игрални филма, и човек, склонен да се възхищава на авторитарни лидери и южноамерикански диктатори. Той си има още една слабост – конспиративните теории (който се интересува повече – да види филма и книгата му, издадена и у нас, „Премълчаваната история на САЩ“).

От друга страна в американската история има някои събития, които поради стечение на обстоятелства и поведението на властите просто няма как да не предизвикат конспиративни обяснения. Най-яркият такъв случай е убийството на президента Кенеди – която изглежда е и една от най-любимите конспирации на Оливър Стоун.

Президентът Тръмп обяви на 21 октомври, че ще разпореди разсекретяването „дълго блокираните класифицирани документи по убийството на президента Кенеди“.Създаде се впечатление, че това е негово решение, но всъщност беше отдавна планирано разсекретяване. През 1992 г. Конгресът прие Закон за събраните данни за убийството на Дж.Ф.К., според който Националният архив трябва да ги направи общодостъпни след 25 години. Двадесет и петте години изтекоха на 26 октомври 2017 г.

Оливър Стоун има пълно право да пита. Без този закон документите по делото за убийството на Кенеди щяха да останат секретни до 2029 г. Законът, подписан от тогавашния президент Джордж Буш-баща – изтегли датата значително по-рано. Защо? Според мнозина наблюдатели главно по една причина: американците видяха един филм – „JFK“ на Оливър Стоун.

През 1991-ва Оливър Стоун предизвика фурор с JFK – завладяваща силно конспиративна история с почти документално звучене за това, което (според Стоун)може би наистина се е случило в Далас. Кевин Костнър е в ролята на Джим Гарисън, окръжен прокурор в Ню Орлиънс, чието разследване за убийството разкрива заговор далеч по-сложен от версията на официалното разследване за самотния стрелец.

Оливър Стоун (вдясно) и Кевин Костнър по време на снимките на филма JFK.

Филмът се опира на много алтернативни факти и измислици, за да създаде своя наратив, заради което бе атакуван в медиите, макар Стоун да твърди, че е основан на задълбочени разследвания, и продължава да защитава идеята, че в официалното разследване на покушението има нещо гнило.

Но хората гледаха JFK, който получи 8 номинации за "Оскар", включително за най-добър филм, режисьор, сценарий… Незавидимо дали наистина има нещо гнило, или не, съмнението остава. Дори Дж. Едгар Хувър, тогавашният директор на ФБР, се опасява, че хората няма да повярват на властите, след като на втория ден след смъртта на Кенеди вече заловеният му убиец Лий Харви Осуалд е застрелян от умиращ от рак и свързан с мафията човек.

Съмнението няма да изчезне преди всички документи, събрани около убийството на Кенеди, не бъдат декласифицирани и публикувани. А най-вероятно и след това.

Площад Славейков