Делегатите на третия редовен конгрес на НФСБ единодушно преизбраха Валери Симеонов за председател на партията. 147 делегати гласуваха „за“, „против“ и „въздържали“ нямаше, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Конгресът се провежда при закрити врати.

Всъщност цялото ръководство на НФСБ запазва състава си, след като делегатите единодушно са преизбрали Данчо Хаджиев и народните представители Валентин Касабов и Борис Ячев за заместник-председатели.

Конгресът утвърдил и състава на Национален политически съвет, в който, освен влизащите по право регионални и областни координатори, членове са още: Петьо Георгиев, Александър Хайтов, Петко Събев и областната управителка на Стара Загора Гергана Михова.

За председател на националната контролна комисия също е бил преизбран народният представител Христиан Митев.

Променен е бил и партийният устав, като се създава младежка структура на НФСБ, въведена е дъжност национален координатор и е променена мандатността на конгреса от 3 на 4 години.

Междувременно бТВ съобщи, че в навечерието на конгреса е имало доста оставки в хасковските структури на партията. Общински звена в региона застанари зад бившия областен координатор на партията, който твърди, че е сменен еднолично от Валери Симеонов.

10 от 11 общински координатори в Хасковско си тръгват от НФСБ. В писмо, подписано от тях, те обвиняват Симеонов, че е влязъл в коалиция с ГЕРБ, без да се допита до местните структури, както и че не изпълнява предизборните си обещания.

"Ние излъгахме избирателите като ходихме на събрания и ги убеждавахме. Хората вярваха, че ще станат 300 лева пенсиите, а това не се случи. Хората не го приемат това", каза бившият областен координатор на НФСБ Кръстьо Кръстев.

По-късно на пресконференция зам.-шефът на НФСБ Валентин Касабов обяви, че Кръстев е изключен от партията заради колаборация с ДПС.

"Това са няколко човека, а не структура. Част от тези хора не са членове на НФСБ. Второ, бившият координатор е изключен за коларбоция с ДПС срещу материални облаги. Всичко това подсказва, че в средите на патриотите винаги има по един поп Кръстьо", коментира Касабов, цитиран от "Фокус".

Другият зам.-председател на партията Данчо Хаджиев допълни, че на Кръстев очевидно от май досега са му трябвали около 5 месеца, за да стане недоволен и основно му е помогнало това, че съвсем наскоро е освободен от функциите си на областен координатор.

"Никакво напрежение на конгреса, нито пък повдигани въпроси. Ние си го познаваме Кръстьо. Имаше делегати от Хасково. Настоящият областен координатор от там беше тук", каза още Хаджиев.