"Има една известна поговорка: някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически приоритети за председателството трябваше да представи българският премиер. Вместо това, усилията на кабинета се сведоха до ремонти, транспорт и претапициране на хотели, проводени с множество съпътстващи скандали."

Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев пред заседанието на 49-ия конгрес на БСП днес. Той представи доклад за визията на левицата за председателството на Съвета на Европейския съюз от България догодина, разработен от него и работна група партийци.

Станишев бе изключително критичен към подготовката на правителството, като според него не се е провел "същностен" разговор за председателството.

"От поведението и заявленията на правителството се остава с тягостното впечатление, че българското председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София. За сравнение – всички в ЕС говореха колко успешно ще бъде Естонското председателство още преди то да е започнало, защото интегритетът и целенасоченото усилие на естонското правителство позволиха на страната да посочи ясни и изпълними приоритети, които са от полза на всички държави членки."

Той подчерта, че в момента стават съществени промени в устройството и работата на Европейския съюз и България трябва да използва възможността да повлияе на тях максимално.

"Опонентите ни се опитват да ни изтласкат от терена на европейската идея, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но БСП има историческа роля и неоспорим принос за членството на България в ЕС. И днес наша отговорност е да бъдем мотора на дискусията, която поставя страната ни в ядрото на един обединен и силен ЕС", каза още Станишев.

БСП поставя 10 приоритета за европредседателството:

  • Запазване и развитие на европейския социален модел;
  • Присъединяване на България към Шенгенското пространство;
  • Финансова стабилност и Пътна карта за приемането на страната в еврозоната;
  • Равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност;
  • Многогодишната финансова рамка – запазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като принципи на безвъзмездно финансиране;
  • Европейската перспектива пред Западните Балкани;
  • Черно море и Дунав – регион на сигурност и сътрудничество.