Владислав Горанов

От догодина данъкоплатците, които подават декларациите за доходите си по електронен път, вече няма да получават бонус. През следващите една-две години хартиените декларации ще отпаднат по естествен път, прогнозира пред „Дарик“ финансовият министър Владислав Горанов.

Според него с инвестициите в електронната система на НАП през последните години, вече е по-лесно доходите да се декларират електронно и следващата стъпка на държавата е да задължи хората да ползват само този начин.

„Ако зависи от мен до 1-2 години няма да има вече хартиени декларации изобщо“, каза Горанов.

Той обясни още, че с бюджета за догодина се предлагат и промени при регистрацията по ДДС. Те предвиждат фирми, за които се очаква скоро след започване на дейност да достигнат обороти, задължаващи ги да се регистрират по ДДС, да го правят още в началото. Горанов даде пример с търговски обекти на морето, които скоро след отварянето си достигат прага за регистрация. В момента те избягвали това, като дейността им се прехвърляла на други фирми и от това държавата губела приходи.

В проектобюджета за 2018 г. е предвиден ръст на приходите от този данък. Горанов обясни, че тази прогноза се базира на очакваното допълнително изсветляване на икономиката и ръста й догодина, когато се очаква да тя достигне 105.6 млрд. лв.

Министърът отново отхвърли възможността за някои отделни стоки като книги и учебници, например, да има по-ниска ставка на данъка или да бъдат освободени от него.

Тенденцията в Европа е да се върви към плосък данък. Така Горанов отговори на поредното настояване на БСП да се върне прогресивното данъчно облагане в България. Той допълни, че БСП в момента иска да върне този вид облагане със същите аргументи, с които го отмени преди години. Според него предлаганата схема ще обложи най-много средната класа, а освен това ще ощети бюджета на страната през първата година с 1.3 млрд. лв.

"Можем да мислим за прогресивно облагане, ако направим сметката неутрална за бюджета", заключи той.

Накрая Горанов добави, че висшето образование всъщност увреждало децата:

"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности".

"Академичната общност самодоволно проспа процесите в икономиката. И сега ще трябва да плати цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало през 90-те години", поясни финансовият министър.