Евроскептикът Филип Хамънд е новият външен министър на Великобритания, предаде Ройтерс.

Досега той заемаше поста министър на отбраната.

Хамънд зае мястото на Уилям Хейг, който по-рано подаде оставка в рамките на предстоящи мащабни рокади в кабинета на Дейвид Камерън. Те са свързани с парламентарните избори, насрочени за пролетта на 2015 г. С постовете си се разделиха общо 12 британски министри. Някои от тях бяха преместени да ръководят други ведомства.

Хамънд се прочу с изказването си преди време, че "предпочита Великобритания да излезе от Европейския съюз, ако премиерът не успее да договори по-добри условия на членството".

В своята Консервативна партия Филип Хамънд е познат като администратор, ръководил болезнени бюджетни съкращения, подготовката за изтегляне на войските от Афганистан и мащабна програма за съкращения в Министерството на отбраната, без да се сдобие с лоша слава в таблоидите. Вероятно вниманието му към подробностите, граничещо с мания за контрол, е впечатлило Камерън, тъй като премиерът иска издържлива личност за предоговаряне на отношенията с Брюксел, отбелязва в. "Гардиън".

Уилям Хейг остава председател на Камарата на общините в Лондон.

Новият военен министър на Обединеното кралство е досегашният министър на енергетиката и бизнеса Майкъл Фалън.

Майкъл Фалън е новият военен министър.

Явно Дейвид Камерън иска да заздрави консерваторите, които във всички допитвания отстъпват пред опозиционната Лейбъристка партия. Същевременно непрекъснато расте популярността на евроскептици като Партията на независимостта на Найджъл Фараж.