Регистрацията на автомобил, на който е открита сериозна неизправност при преминаване през задължителен периодичен технически преглед, ще бъде прекратявана незабавно. Това значи спиране на превозното средство от движение. Актът ще се издава с акт на дирекция "Автомобилна администрация" и собственикът ще бъде уведомяван. Ако и когато неизправността бъде отстранена, а преглед установи това - регистрацията ще бъде подновявана служебно и колата ще може да се върне в движение.

Такива промени в Закона за движение по пътищата приеха депутатите на първо четене днес. Новите правила се въвеждат заради евродиректива.

Към момента автомобилите са спирани от движение, ако нямат задължителната по закон застраховка "Гражданска отговорност". Прекратява се регистрацията и на коли, ако шофьорът бъде заловен, без да има издадена книжка или кара пиян или дрогиран.

С промените на периодичен технически преглед ще преминават мотопеди, моторни превозни средства с атракционна цел, двуколесни и триколесни превозни средства и високоскоростни трактори, пише още в проекта. Затягат се и правилата за извършващите техническите прегледи, а контролните органи ще имат право на повторен преглед.

Вече при технически преглед ще се записват и показанията на километража на превозните средства. Данните за пробег на автомобилите ще фигурират и в документацията и при всяка продажба на кола.

Ще има и глоби при манулации на километража - от 2000 до 7000 лв. За управление на превозни средства с неизправности глобите ще варират от 50 до 200 лв. според степента на повредата, пише още в законопроекта. 

Солени санкции се предвиждат и при превоз на неукрепен по правилата на закона товар. 

Това е общо 70-ата поправка в Закона за движението по пътищата, откакто е приет през 1999 г. И поредната в рамките на 44-тия парламент. 

Поправките обаче ще влязат в сила, ако бъдат гласувани на второ четене. Това ще стане след не по-малко от месец, тъй като депутатите настояха редакции преди окончателното гласуване на текстовете да се правят в срок от 3 седмици (стандартният срок за предложения е 7 дни - б.р.).