Правителството не прави нищо за превенция на наводненията, смята лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира тежкото положение в Бургаска област, където проливни дъждове доведоха до бедствено положение и засега - трима загинали.

"Бих искала да припомня, че поставяме този въпрос от Мизия през 2013-2014 г. Четири години – нищо. Искахме единен орган за следене на язовирите. Имахме информация за проблемни места, където не се вземат мерки", заяви тя в кулоарите на парламента.

Нинова призова медиите да проверят къде отиват парите за бедствията и авариите.

"Ще излезе интересна информация – къде отиват, кой ги усвоява. Нека да проверим това, защото всяка година загиват хора поради такива решения на правителството“, заяви Нинова и подчерта, че "това не може да продължава".

Според нея централната власт не трябва да обвинява кметовете по места, защото те нямат нужните средства.

"Като стане някоя такава катастрофа, винаги се обвинява кметът - защо не е направил това или онова. Това е бягство на централната власт от един национален проблем. Готова ли е картата с всички опасни места например, които могат да предизвикат такива аварии? Питаме правителството, защото такава карта се прави вече 4-5 години", добави тя.

Депутатите на БСП от Бургас отиват да помагат за ситуацията в региона, добави Нинова. По-късно от партията обявиха и че ще направят дарение за пострадалите.