Всяка година горе-долу по това време финансовият министър представя бюджета на България за следващата. Така е от десетилетия - било е и по времето на непобедилия, и на победилия, и на зрелия социализъм. Така е и сега - по времето на маскирания социализъм.

Защо е маскиран ли?

Защото май само на книга скъсахме с него. Целият ни живот зависна между социализма и демокрацията. Бюджетът най-вече! Няма и следа в бюджет 2018 от финансиране на дългосрочни проекти. Липсва ясен и предварително широко обсъден приоритет на нацията, чието финансиране да се гарантира за десетилетия напред. А защо е социализъм всички знаем. И по времето на НРБ, и сега разпределянето на приходите се прави на принципа “за всекиго по нещо”.

Винаги, когато чета мотивите към който и да е бюджет, се изумявам (и чак умилявам), че нямало достатъчно пари, за да се осъществят всички хубави идеи на управляващите партии. И че ако съберем само още няколко милиарда, ще настъпи такъв живот, че само ще си викаме: "Дано!"

Това обаче просто не е вярно. Всяка година бюджетът разпределя над 35 млрд. лева, а за догодина цифрата е почти 40 млрд. лв. Проблемът е, че тези пари потъват в черни дупки, които никой не иска да запуши. Защото ще трябва да се захване с непопулярни и тежки реформи, които ще му докарат недоволни протестиращи под прозорците, а това направо ще му утрепе рейтинга. Да не говорим, че плодовете и славата остават за неговите наследници, които ще извадят късмета да управляват страната след 5-10-15 години. А и няма нищо по-удобно от контролирания електорат - онези хора, които разчитат главно на държавата, за да вържат двата края, и които са готови да гласуват за всеки, който им обещае 5-10 лв. повече месечно. Затова и правителствата се държат като господари, а не като слуги на обществото. Те "дават", "даряват", "смиляват се", но не управляват.

Всичко това ясно личи и в бюджета за 2018 година.

- При добре развиваща се икономика (4% очакван ръст) пак се увеличават данъци, осигуровки, минимални осигурителни прагове, акцизи, и се трупа дефицит от 1,1 млрд. лв.
- Най-много пари отиват за социално подпомагане - 13 млрд. лв. или 35% повече от миналата година. Но по-голямата част от тях са за пенсии, които ще се увеличат едва с 3.8%. Гарантираният минимален доход се вдига с 10 лв., детските за 1 дете - с 3 лв., другите социални плащания - също долу-горе с толкова. Мижави резултати на фона на огромните суми, защото не са запушени пробойните нито при инвалидните пенсии, нито при ранното пенсиониране.

- С 14% (до 3 млрд. лв.) се увеличават парите за образование. Но от това качеството няма да се подобри, защото всичко потъва в плащания на калпак. Няма нито визия, нито желание за промяна на качеството, нито на преподаването, нито на образователния процес. Ако искаме да последваме първенци като Финландия в образоването и реализацията на нашите деца, трябва да обособим специален фонд и ясно разписан проект за модернизация на образованието в България. Това обаче е сложно! Я да си караме постарому с бюджета за образование - с много счетоводство и никакви смислени идеи.

- С 12% повече или общо 14 млрд. лв. ще получи здравеопазването, но системата ще продължи да бъде източвана, защото не се предвиждат никакви мерки срещу мошениците и затягане на контрола. Единственото, което управляващите успяха да измъдрят, е да орежат правата на всички българи, намалявайки обезщетението за първите три дни болничен. Засега тази несправедливост е спряна, но е показателна за това, че е по-лесно да се накажат всички, отколкото да се заловят и накажат тарикатите.

- 90% от гигантския бюджет на МВР от 1.3 млрд. лв. отиват за заплати!?! А полицаите справедливо протестират срещу ниското заплащане, липсата на облекло и техника! Просто чиновниците там са твърде много и никой не желае да прекрати порочната практика те да получават колкото хората, които работят на улицата и рискуват живота си.

- Същият е проблемът и при министерството на отбраната - 911 млн. лв. от 1.2 млрд. бюджет отиват за заплати! Откъде пари за превъоръжаване? Летците вече приземиха бойните самолети, които се разпадат. Скоро и другите войски ще ги последват в протестите. Докато комисионерите във високите си кабинети се надцакват и наумуват, войската ще се самозакрие.

Така че пари има!

Ефективно управление липсва!

...

Гроздан Караджов е председател на сдружение "Граждански съвет". Коментарът е публикуван във фейсбук профила му.