С приоритет през следващите години ще се изграждат нови пътища в Северна България. Това каза в ефира на Нова тв министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той поясни, че вероятно още през следващата година ще бъде обявен търг за избор на изпълнител на проекта за пътя Русе - Бяла, който ще продължава през обхода на гр. Бяла и ще стига до Велико Търново.

Министър Нанков каза още, че отсечката между Кресна и Сандански ще бъде завършена по-бързо от предвиденото – за по-малко от две години.

„През 2019 г. се очаква да започне реалното строителство на магистрала „Струма” през Кресненското дефиле”, съобщи още Нанков.

Според него обаче пътищата страдат от хронично недофинансиране - проблем, който ще опитат да решат с тол таксите.

"Пътният сектор в България в последните 30 години е изключително недофинансиран. Т.е. прекалено малък е ресурсът, не коментирам качеството на разходването. Това е втора тема, по която можем да говорим...

Но при нужди от над 1,2 млрд. само за поддръжка на съществуващите републикански пътища Агенция „Пътна инфраструктура“ по линия на винетните стикери и приходите, които събира чрез тях, разходва, т.е. влага 300 милиона годишна база за поддръжка, включително и зимното поддържане между другото и за текущ ремонт на пътищата. Наистина изключително ограничен финансов ресурс, за да говорим за качествено поддържане на пътищата."

Той увери, че властите са напълно подготвени за приближаващата зима и пътищата ще бъдат почиствани навреме.

Годишно държавата разходва между 57-80 млн. лева за зимно почистване в зависимост от атмосферните условия. Ако зимата е тежка, разходите обикновено се покачват с 20 млн. лева, допълни той.