Един човек се е удавил в наводненото бургаско село Полски извор, съобщи бТВ от региона. В с. Черни връх има жена в неизвестност.

Истински потоп от последните часове е причина да бъде обявено частичното бедствено положение в областта, съобщи Нова тв.

На автомагистрала „Тракия“ в района на километър 331 има свлачище, заради което е стеснен пътят. Временно бе ограничено и движението по пътя Средец - Бургас.

Бедствено положение е обявено в община Камено, писа и „Фокус“, цитирайки областната администрация. Вследствие на обилните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са залели пътища и жилищни постройки предимно в община Камено. Най-сериозно засегнати са селата Полски извор, Ливада, Тръстиково и Черни връх. В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, защото цялото населено място е под вода.

Кметът на Камено Георги Георгиев заяви, че са отнесени много мостове, които свързват селата със света.

На тел. 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, които са поискали евакуация. Множество са сигналите за наводнени къщи, улици и дворове. Екипи на пожарната са на терен, но поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите е изключително труден.

На мястото на бедствието от снощи е областният управител Вълчо Чолаков. Полагат се всички усилия хората да бъдат евакуирани, като в спасителните дейности са се включили и водолази. Населени места, които са без електричество, са Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор. Изпратени са екипи на EVN, но поради наводненията те трудно достигат до местата на авариите. В селата Чукарка и Драганово, община Карнобат, също е прекъснато електроподаването, но авариите не са толкова тежки.

Осигурен е достъп до трафопостите и се очаква всеки момент електричеството да бъде възстановено.

Огромно количество валежи от 178 л на квадратен метър е измерено в Карнобат. В областния център то е било около 53 л/кв. м. В следващите часове ще продължава да вали. В област Бургас предупреждението вече е от най-висока степен - код червено. В областите Кърджали, Хасково и Ямбол - предупреждение от втора степен. Очакват се нови до 60 л/кв.м. В източните райони и днес ще е доста ветровито със силен североизточен вятър с пориви до 80-90 км/ч. В доста райони от Централна и Източна България е в сила жълт предупредителен код, там очакваме между 15 и 30 л/кв.м.