Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обяви по време инвестиционен форум в Риад, че страната му "ще се върне там, където е била - към умерения, открит ислям", предаде АФП.

Бин Салман бе посочен за престолонаследник от баща си крал Салман по-рано тази година. В страната го приемат като движещата сила за модернизация на консервативната държава.

Кралството поема ангажимент да се справи с екстремизма в страната, обяви още принцът.

"Няма да похабим 30 години от живота си, за да се разправяме с екстремистките идеи. Ще ги разрушим още днес", каза Бин Салман пред журналисти. 

Саудитска Арабия налага крайно консервативната форма на исляма - уахабизъм, която се отнася враждебно към другите религии, ограничава силно правата на жените и допуска сурови наказания за религиозни престъпления. Страната често е обвинявана, че спонсорира ислямски тероризъм. 

Съобщението идва на фона и на две икономически новини от кралството. Саудитска Арабия обяви плановете си да изгради мега град за 500 милиарда долара на брега на Червено море. Проектът е част от плановете на кралството да диверсифицира икономиката си, която зависи изцяло от петрола. Плановете предвиждат на площ от 25 хил. кв. км да бъдат изградени енергийни мощности, биотехнологични производства, високи технологии и съоръжения за забавления. Градът ще носи името на местността - Неом.

Риад също така обяви, че Публичният инвестиционен фонд, както се нарича суверенният фонд на кралството, ще се включи с 20 милиарда долара в общо 40-милиардния инвестиционен фонд съвместно с американския Blackstone. Намеренията са парите да бъдат инвестирани в "конвенционална икономика" като здравеопазване и образование. Новината бе съобщена на голям инвестиционен форум в Риад. Съвместното начинание на Саудитска Арабия и Blackstone беше обявено още през май месец.