Австрийската Народна партия запазва преднината си и след преброяването на бюлетините, изпратени чрез писма.

Окончателният резултат от парламентарните избори, проведени на 15 т. м., беше оповестен късно снощи. Необходимо беше време, за да се преброят и гласовете, подадени по пощата.

Изненади почти няма с едно малко изключение. Крайнодясната Партия на свободата остава на трета позиция. Тя беше втора след преброяването на бюлетините от урните с 27,4 на сто, а трета се класира Социалдемократическата партия с 26,7 на сто. И тогава Народната партия излезе начело с 31,4 на сто от бюлетините.

Според окончателните резултати тя събира 31,5% подкрепа или с цели 7,5 процента повече в сравнение с предишните парламентарни избори. За социалдемократите глас са дали 26,9 на сто от участвалите във вота, колкото и на предишните избори. Партията на свободата завоюва 26 на сто подкрепа или с 5,5 на сто повече от предишните избори.

В парламента във Виена влизат също партиите Неос – 5,3 на сто от бюлетините и Листата Пилц - 4,4 на сто.

С 3,8 на сто подкрепа Зелените не прескачат 4-процентната бариера и остават извън парламента.

Изборната активност е впечатляваща – 80 на сто от имащите право на глас 6,4 милиона граждани гласуваха.

Днес се очаква президентът Александер Ван дер Белен да възложи на лидера на Народната партия Себастиан Курц (31 г.) да сформира правителство.

Според публикация в австрийския в. “Дер Щандард” едно било ясно за Народната партия – сериозни разговори по сформирането на управленска коалиция са възможни единствено с Партията на свободата, смятана за крайнодясна. Разговори и със социалдемократите били възможни, но при едно условие – техният лидер и досегашен канцлер Кристиан Керн (51 г.) да сдаде партийния пост. Не било възможно с него да се водят сериозни разговори по сформиране на коалиция. Прекалено дълбоки били окопите между Курц и Керн, който не криел ненавистта си към младия политик.

Диалогът можел да бъде подновен, ако Керн се оттегли като лидер на социалдемократите и на поста го смени досегашният отбранителен министър Ханс Петер Дискоцил, но и всеки друг, само да не е Керн.

Мнозинството от членовете на победилата на изборите Народна партия обаче се обявяват за коалиция с крайната десница – Партията на свободата, която засега изглежда най-вероятна.

Според в. “Курир” Себастиан Курц и лидерът на десните Хайнц-Кристиан Щрахе в средата на седмицата са разговаряли три часа в жилището на Щрахе в град Клостернойбург, недалеч от Виена. От кабинета на Курц потвърдиха провеждането на първи неформални разговори, но не разкриха с кого са били водени.

Самият Щрахе заяви пред камера на ое24.tv, че е имал разговор на 4 очи с Курц, но идело реч за частна среща, на която и двамата събеседници са се сближили по човешки.

Същевременно от обкръжението на лидера на социалдемократите Кристиан Керн дадоха да се разбере, че за тях има само две възможности – червено-синя коалиция (с десните от Партията на свободата) или в опозиция. Засега по-възможно е второто.

Самият Керн оповести: “Понастоящем за нито една опция не бих си сложил ръката в огъня. Различните фракции действат прикрито, положението е напълно непрозрачно.”