Какво се случва с парите на свързаните с КТБ компании след като управителят на БНБ Иван Искров обяви, че те няма да бъдат прехвърлени към "Креди Агрикол", която ще бъде одържавена? Могат ли да се очакват финансови проблеми и ще бъде ли засегната оперативната им дейност? Клуб Z потърси отговора на тези въпроси от някои от компаниите, които се смятат за част от активите, свързани с бизнесмена Цветан Василев.

На въпросите ни от БТК, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев заедно с руската банка ВТБ, отказаха какъвто и да е коментар за това какво ще е отражението, ако парите на компанията в КТБ не й бъдат върнати. 

Досегашната позиция на телекома бе, че проблемите на КТБ няма да се отразят на бизнеса на "Виваком".

Преди седмица от компанията обявиха, че имат 71 млн. евро депозити в Корпоративна. Така от телекома актуализираха соствената си информация от 23 юни, в която твърдяха, че в КТБ имат само 6,5 млн. евро.

Оказа се обаче, че планирани трансфери на средства на БТК от КТБ, наредени на 19 и 20 юни реално не са били осъществени. Тази информация обаче станала известна на мениджмънта на телекома едва на 30 юни.

В петък след като БНБ обяви, че ще отнеме лиценза на КТБ агенцията "Стандарт енд Пуърс" обяви негативна прогноза за рейтинга на "Виваком".

"Ние смятаме, че не е вероятно рефинансирането срещу дялово участие на мостови кредит от 150 млн. евро на холдинга "Виваком" и че може би групата ще го рефинансира с нов заем преди падежа му през май 2015 г.", аргументира се рейтинговата агенция.

"Стандарт енд Пуърс" допълва още, че не е сигурно, че подобно рефинансиране ще бъде успешно.

Данните, на чиято база е направена оценката, са от края на януари. Рейтинговата агенция посочва, че в КТБ е над 75% от кешовия баланс на "Виваком" (118 млн. лв към 31 януари 2014г.). Това означава, че между януари месец и 20 юни, когато КТБ беше затворена, парите на КТБ в трезора са се увеличили с около 22 млн. лева и проблемът с блокираните средства е още по-сериозен към днешна дата. 

Агенцията обяснява, че Цветан Василев контролира 43% от "Виваком" и поради това се е очаквало той да участва в значителна степен в планираното увеличаване на капитала на телекома, за да задържи този си дял.

Ако предполагаемото рефинансиране на дълга не успее, "виждаме риск "Виваком" в крайна сметка да го впише като загуба, това да оскъпи финансирането й, да отслаби приходите й и способността да обслужва лихвите си в сравнение с досегашните ни прогнози", допълват от Стандарт енд Пуърс. 

"Доколкото ни е известно, в случай, че се стигне до невъзможност за обслужване на мостовия кредит, това ще предизвика смяна на контрола над "Виваком", казват още от рейтинговата агенция.

Досега от "Виваком" упорито отричаха за каквато и да е промяна в собствеността на компанията.

Клуб Z се свърза и с главния оперативен директор на веригата магазини за битова електроника "Техномаркет" Николай Китов. В края на 2012 г. търговската компания бе придобита от регистрираната в Лихтенщайн компания "Домтех холдинг", която медийни публикации свързаха с КТБ. Съмненията се засилваха и от факта, че в началото на 2012 г. веригата магазини се контролираше от фонда на султана на Оман, с който Василев си партнира и в КТБ.  Ето какво каза Николай Китов пред Клуб Z:

- Г-н Китов, БНБ обяви, че депозитите на свързани лица и фирми с КТБ няма да бъдат прехвърлени към "Креди Агрикол". Как ще се отрази това на веригата "Техномаркет"? 

- Това няма да има пряк ефект върху дейността на Техномаркет България, тъй като нашето дружество не се явява свързано лице по линия на собтвеността или управлението със мажоритарния собственик на КТБ – по никаквъв начин. Нещо повече, в петък в дружеството се получи благодарствено писмо от квесторите на КТБ, в което ни определят като изряден кредитополучател на банката.

- Как си обяснявате тогава факта, че множество медийни публикации свързват вашата компания с КТБ? 

- Тези публикации вероятно се дължат на факта, че КТБ участва ативно във финансирането на дружеството през последните години, но ние работим успешно и с топ 3 на банките в България: Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ПИБ. 

- Ако не сте свързани с Цветан Василев, то бихте ли разкрили кои са собствениците на "Техномаркет" в момента? 

- През първо тримесечие на 2014 година, беше извършен management buy-out, като "крайните" собственици са членовете на Съвета на директорите: Николай Китов, Евгений Гълъбов и Ангел Велев. Първите двама ще служат и като изпълнителни дирекетори на дружеството.

- Имате ли кредити или депозити в КТБ към момента? Какви средства са ви блокирани в банката, ако има такива? 

- Блокираните средства са несъществени, но с нетърпение очакваме новата „Креди Агрикол“ да започне да обслужва нормално клиентите на КТБ, тъй като нашето дружество използва основно non-cash инструменти за финансиране на дейността си и те следва да се подновяват редовно, което ще успокои нашите контрагенти и партньори.