"Тенденциозно и некоректно бяха извадени фрази от доклада срещу корупцията, представен на Консултативния съвет по национална сигурност при президента в понеделник." Това заяви след заседанието на правителството министърът на правосъдието Цецка Цачева.

По думите й отделни фрази, поставени извън контекста, са били свързани в едно изречение и така образували „неистинско съждение“. 

Тя се впусна в пространни обяснения що е то корупция, като очевидно атакуваше вчерашните изказвания на лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

По бТВ Нинова цитира част от доклада, подписан от Цачева, в който е записно, че "невинаги корупцията е престъпление", а по време на КСНС управляващите обяснили, че една от основните причини за липсата на резултати за борба с корупцията е, че "липсва дефиниция на самото понятие "корупция".

„Определение има, казва се Наказателен кодекс. В този закон предложението е тя да бъде сведена до административно нарушение, което се наказва с глоба“, коментира вчера Нинова. 

Днес Цачева се възмути от тези изказвания:

„За мен е необяснимо и тъжно юрист, бивш следовател (б.р. - през 1996-1997 г. соцлидерката е следовател в Софийската следствена служба) да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления, които са само част от него“, отбеляза правосъдният министър.

„Със заповед на главния прокурор от 2014 г. е въведен каталог на корупционните престъпления. Вярно е, че действащото ни наказателно право има нужда от актуализиране и в момента министерството работи по предложение за изменение и допълнение на НК, където се предвижда различна формулировка на престъпните състави за активния и пасивния подкуп. Например длъжностното присвояване да важи не само за длъжностни лица, но и за частния сектор като банките“, отвърна на обвиненията Цачева. 

Тя категорично отхвърли каквото и да е неразбирателство по темата между управляващите и главния прокурор. 

„Колкото до подхвърлянията, че г-н Цацаров не е съгласен с основните положения в доклада – може да го попитате лично или да поискате стенограмата от заседанието. Той е опитен юрист и никога не би поставил знак за равенство между корупция и корупционно престъпление“, допълни Цачева. 

Нататък разясненията на Цачева продължиха, навлизайки надълбоко в правната материя. 

„За да стане ясно как отделни фрази са изведени от контекста на доклада, ще цитирам абзаците, за които става дума – определението за понятието корупция, с каквото доктрината в момента не разполага. В доклада се казва следното: „За да е успешно противодействието на корупцията, е необходимо да се даде отговор на въпроса защо до този момент борбата с корупцията в държавата до голяма степен е неефективна. Този въпрос има повече от един отговор, но една от основните причини за несправяне с явлението е това, че липсва ясна дефиниция на понятието корупция. Не може успешно да се противодейства на явление, което все още няма такава дефиниция. В това отношение проектът на закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество прави крачка напред, като предлага легална дефиниция за нуждите на закона“, прочете Цачева.

Следващият абзац от доклада пък гласи:

„Предимство на законовото определение е, че то дава ясен отговор на въпроса дали корупцията се изразява само във формата на престъпление, или има и други проявни форми. Вярно е второто. Корупцията има различни форми на прояви и някои от тях излизат извън рамките на престъпна дейност, иначе казано - невинаги корупцията е престъпление. Винаги обаче корупцията има за цел неследваща се материална или нематериална облага. Ето защо с отнемане на незаконно придобитото имущество се възстановява справедливостта в обществото независимо от възмездието в наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица“, обобщи Цачева.