Испания няма да бъде разделена, заяви испанският премиер Мариано Рахой в интервю за германския вестник "Ди Велт".

Попитан има ли риск страната да бъде разцепена, той отговаря:

"Абсолютно не. Испания няма да бъде разделена и националното единство ще бъде запазено. Ще направим всичко, което законите ни позволяват, за да гарантираме това."

Испанският Конституционен съд обяви за незаконен референдума в Каталуня на 1 октомври. 90 на сто от гласувалите са за независимост на автономната област. Правото си на глас обаче упражниха едва 40 на сто от имащите право.

Нито испанското, нито каталунското правителство дадоха днес знак за компромис, предаде Ройтерс.

Централните власти в Мадрид се опасяват, че регионалният парламент в Барселона може да обяви независимост утре, когато каталунският премиер Карлес Пучдемон трябва да говори пред депутатите.

За Испания е нещо почти немислимо да изгуби Каталуня, която има собствени език и култура. Това ще лиши страната от една пета от нейния брутен вътрешен продукт и от над една четвърт от износа. Редица базирани в Каталуня компании обаче преместиха централите си извън региона. Това направиха и двете най-големи местни банки.

ЕС също не демонстрира интерес към независима Каталуня въпреки призива на Пучдемон Брюксел да посредничи в кризата.

Франция, която граничи с автономната област, също заяви днес, че няма да признае едностранно обявяване на независимост.

Подкрепата от чужбина за Мадрид успокои испанските пазари. Разходите по заеми паднаха до най-ниското си ниво за седмица, докато основният борсов индекс IBEX скочи до най-високото си равнище.

В момент, в който Пучдемон е подложен на натиск, се носят слухове, че той може да попречи на обявяването на независимост утре или че може да свика предсрочни регионални избори, като ги превърне в де факто референдум за независимост.

Мариано Рахой пък не изключва отстраняване на каталунското правителство и свикване на регионални избори, ако Каталуня обяви независимост. Той може и да суспендира автономния статут на областта.

Пучдемон ще произнесе утре вечер реч, посветена на "настоящата политическа ситуация". Има предположения, че той може да помоли парламента да обяви независимост.