СИМОНА РУСЕВА

Разконспирирането на двама агенти на ЦРУ – в германското разузнаване БНД и в отбранителното министерство, е само върхът на айсберга.

ЦРУ е вербувало над дузина служители в четири ключови германски министерства, които от години шпионират за янките.

Шокиращото разкритие е на днешното неделно издание на “Билд” – “Билд ам Зонтаг”. Изданието се позовава на сигурен източник от американските сили за сигурност.

Макар в случая източник точно сред янките да звучи невероятно, през годините “Билд” доказа, че знае как да се добира до важна информация. Нещо повече – тя никога не е била опровергавана.

Агентите на ЦРУ работели в 4 министерства – на отбраната, в икономическото, във вътрешното и на развитието. От особен интерес за ЦРУ било последното.

Министерството на развитието е уникално в Европа. То координира германската помощ за държави от Африка и за развиващи се страни на всички континенти. Публична тайна е, че чрез него германското разузнаване БНД осъществява тайните си операции зад граница.

Шпионите на ЦРУ в германските министерства издавали секрети от години, твърди “Билд ам Зонтаг”.  Сега обаче обстановката станала жежка. Както Клуб Z съобщи, в началото на месеца бяха разконспирирани две къртици на ЦРУ – в БНД и в отбранителното министерство. Първият е работил в отдел “Задгранични мисии и международно сътрудничесто” в разведката БНД, а вторият – в политическия отдел на военното ведомство, направление “Сигурност”.

След разкритията и отказ на Вашингтон да обясни действията си – шпиониране на съюзник, миналия четвъртък официален Берлин изгони резидента на ЦРУ при посолството на САЩ в Германия.

Заради тези сътресения и от опасения да не бъдат разкрити и другите им къртици, янките са замразили контактите си с тях на немска земя. В момента щатските тайни служби обмисляли да прехвърлят офицерите си за свръзка с германските шпиони в посолствата на Вашингтон във Варшава и Прага. Така шпионските операции в Германия щели да се направляват от тези столици.

В Германия все по-ясно се чуват гласове спецслужбите да разширят дейността си.

 “Нашите тайни служби не бива в нито една посока да са слепи. При контрашпионажа те трябва да са в състояние на 360-градусово наблюдение. Всякакъв мъртъв ъгъл трябва да бъде изключен”, заяви днес председателят на парламентарната комисия по отбрана Ханс-Петер Бартелс.

Най-вероятно това вече е факт. По данни на “Билд ам Зонтаг” от ЦРУ вече са засекли, че немски контраразведчици държат под стриктно наблюдение много дипломати и сътрудници на US посолството в Берлин.

Преди днешната си среща във Виена с американския си колега Джон Кери германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова за рестарт на двустранните отношения. Това обаче не можело да стане без доверие и взаимно уважение. И доверието, и уважението можело лесно да се пропилеят, възстановяването им било труден процес.

Щайнмайер разчитал на готовността на всички отговорни участници в процеса да съдействат при съживяването на трансатлантическото приятелство между ФРГ и САЩ. Федералното правителство очаквало от Вашингтон “значим принос”, тъй като партньорството не било еднопосочна улица. Наред с това трансатлантическото сътрудничество било решаващо и незаменимо от гледна точка на глобалните предизвикателства, пред които са изправени и ФРГ, и САЩ.

Щайнмайер и Кери са във Виена за участие в форум, касаещ ядрената програма на Иран. Дали срещата им ще сложи край на шпионския скандал, зависи от американската страна. Наблюдателите са скептични. По-скоро се очакват нови разкрития на агенти на ЦРУ в Германия, което вещае истинско цунами в двустранните отношения.