Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Каталуня ще обяви независимост в понеделник, 9 октомври, предаде Ройтерс.

Това обяви пред агенцията днес следобед източник от регионалного правителство в Барселона.

По-рано министър-председателят на автономната област Карлес Пучдемон обеща, че независимостта ще бъде обявена "до няколко дни".

"Ще действаме в края на тази седмица или началото на следващата", каза той пред Би Би Си в първото си интервю след референдума.

На обявения от Мадрид за незаконен и непроведен вот според каталунските власти 90% гласуваха "за" отцепването на региона от Испания и обявяването му за независима република. Още преди вота Пучдемон каза, че независимост може да бъде обявена 48 часа след огласяване на резултатите - срок, описан в закона, приет от местния парламент, който видно няма да бъде спазен.

Испанските власти се опитаха да блокират народното допитване, като затворят секциите за гласуване, но успяха да блокират вота на малко места и използваха груба сила, която доведе до стотици ранени в региона и възмути международната общност.

На въпрос какво ще стане, ако испанското правителство се намеси и поеме контрола над правителството му, Пучдемон заявява:

"Това ще бъде грешка, която променя всичко."

Испанският крал Фелипе VI направи извънредно обръщение към нацията, в което обяви, че властите в Каталуня са нарушили законите.

"Референдумът е незаконен и недемократичен. Той дълбоко раздели каталунското общество", каза монархът.

Той застана зад действията на правителството в Мадрид. Според него трябва да се възстанови конституционният ред и върховенсвото на закона в Каталуня.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.