Зам.-шефката на парламента Цвета Караянчева коментира пред Нова тв последните изявления на президента Румен Радев. Президентът призова Бойко Борисов да "озапти бек вокалите си" и каза още, че ако от ГЕРБ искат война с него, ще я получат.

"Не може парламентът да бъде озаптен. Когато парламентът не работи, отиваме в гражданска война. Никой няма право да забрани на парламента да говори. Президентът трябва да остави своята униформа в гардероба. В армията си, когато си висок чин, говориш повече от другите", заяви Караянчева.

Тя коментира специално термина "бек вокали", употребен от Радев.

"Какво значи бек вокали? Бек вокалите са хора, които пеят много добре, защото ако не пеят добре, може да провалят основния изпълнител. Азис беше бек вокал на Марияна Попова на "Евровизия". Ако президентът не знае кой е Азис, да попита първата дама", заяви Караянчева. (Тя визира интервю на Десислава Радева, която призна, че харесва някои песни на Азис.)

Караянчева обясни няколко пъти, че парламентът е място, в което се говори.

"Аз като зам.-председател на парламента какво да кажа - станете всички, излезте в кулоарите, правете лицеви опори!?", попита Караянчева.

Тя допълни, че ГЕРБ не иска оставка от президента, а диалог с него.

"Президентът е и наш президент. Искаме да водим диалог. Това е моят президент, но искам и аз да бъда неговият гражданин. Той трябва да бъде еднакво равен към всички", заяви Караянчева.

За пореден път тя каза, че няма нищо лошо в това парламентът да провери още веднъж процедурата за купуването на нови изтребители, защото става дума за много пари. Караянчева призова Радев "да спре военната риторика".

"Не сме там, за да се обичаме, няма да се женим. Търсим прозрачност по една процедура, по която ще бъдат дадени много пари", заяви тя.

Караянчева декларира, че Делян Добрев, който подаде оставка като депутат, е честен и почтен човек и парламентът ще загуби много, ако той го напусне. Според нея подкрепата за Добрев е спонтанна. Тя лично ще гласува против оставката на Добрев и допълни, че подобна е и позицията на колегите й от ГЕРБ.

По настояване на Караянчева в студиото заедно с нея дойде Александър Методиев. Той повтори историята си за това как Елена Йончева е правила своите репортажи за БНТ - чрез външна фирма, която поемала разходите, срещу което получавала рекламно време.

Така зам.-шефът на парламента искаше да докаже, че Йончева е човек, на когото не може да се вярва, защото тя самата отрича да е вземала пари от БНТ. Йончева е основният обвинител на Добрев за случващото се в Хасково.