"Искате ли Каталуня да стане независима държава с републиканска форма на управление?"

Това е въпросът днес на допитването в Каталуня, което вече раздели и каталунците, и испанците. Дано поне мирно премине насроченият референдум за независимост от Испания, обявен от властите в Мадрид за незаконен. Защото обстановката е крайно критична. Според най-новото допитване, независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49 на сто са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от гражданите, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.

Референдумът потопи Испания в една от най-сериозните конституционни кризи от десетилетия. Напрежението между Мадрид и Барселона се засили, откакто на 6 септември каталунският парламент одобри закон за допитването. Два дни по-късно той бе отменен от Конституционния съд на Испания и това даде правно основание за действия на полицията и правителството в Мадрид, чиято цел е да предотврати гласуването. Кабинетът на премиера Мариано Рахой заяви, че референдумът няма да се състои, но каталунските лидери увериха, че плебисцит ще има. 

Десетки хиляди в Мадрид демострираха в подкрепа на единствето на страната и издигнаха лозунги: "Каталуня е Испания". 

Полицията вече конфискува милиони бюлетини и изборни книжа. Не бяха публикувани избирателни списъци, полицията получи нареждане да затвори помещенията, където каталунците казват, че ще има избирателни секции. 

Противниците на отделянето на автономната област от Испания се очаква да бойкотират вота. 

Според каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. каталунци, които ще могат да гласуват в 2315 секции от 9 ч. до 20 ч. (от 10 ч. до 21 ч. българско време.

Испанското министерство на вътрешните работи обаче обяви, че повечето от тези участъци са били затворени от правоохранителните органи, съобщава БТА. 

В столицата Мадрид хиляди хора се събраха снощи пред сградата на общината, за да протестират срещу допитването. Демонстрантите скандираха: "Сепаратисти - терористи!" и "Да живее Испания!". Те поискаха да бъде арестуван премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон. Демонстрацията бе организирана от консервативната организация Фондация за защита на испанската нация.

Има обаче и привърженици на референдума с мотива, че Испания е демократична държава. Очаква се всеки от двата лагера - на привържениците и на противниците на референдума - да има поне по три митинга в Мадрид. Поляризацията се пренесе и чак на остров Майорка. 3000 човека изразиха снощи солидарност с каталунските сепаратисти. Но и хиляди хора се събраха, за да се обявят срещу референдума. Демонстрации имаше още в Лерида, Сантандер и Аликанте. Над 3000 човека изразиха солидарност с каталунските сепаратисти в северозападната автономна област Галисия, където също има силно движение за независимост.

Стотици каталунци останаха да спят в изборните секции, за да ги пазят от полицията.

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон поиска вчера посредничество в конфликта с Мадрид.

"Трябва да изразим ясна воля да разполагаме с посредничество, независимо какъв ще бъде сценарият, независимо дали "да"-то или "не"-то вземе връх", заяви Пучдемон. 

Самият аз и моите симпатизанти няма да се откажем от правото си на самоопределение и ще участваме утре в референдума за независимостта въпреки съпротивата на испанското правителство, допълни той.

"Няма да се приберем у дома и да се откажем от правата си. Правителството предвиди всичко, за да може всичко да стане по нормален начин", заяви Пучдемон, призовавайки каталунците да избягват каквито и да било прояви на насилие.

Десетки хора останаха да пренощуват в училища и други места, определени за гласуване, за да пазят изборните секции.