Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“, защото отговаря на всички критерии за това. Това е подчертал министър-председателят Бойко Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Талин, Естония, според съобщение на правителствената пресслужба.

Под "чакалня" се разбира валутно-обменният механизъм ЕРМ-2, където държавите кандидатки да приемат еврото прекарват обикновено две години под наблюдение дали отговарят трайно на всички критерии за общата валута.

Премиерът е изтъкнал добрите макроикономически показатели на България и отбелязал, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Той е посочил, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от брутния вътрешен продукт (БВП).

Борисов отбелязал ръста на българската икономика, на инвестициите и строителството у нас, развитието на бизнеса и значителния спад на безработицата, както и борбата с контрабандата.

България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз, е казал още премиерът.

„Страната ни ще разчита на открит и партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство“, е подчертал Борисов.

По време на разговора с Туск българският министър-председател е подчертал, че по отношение на политиката към Западните държави очаква ясна перспектива, а не празни обещания.

„България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз, е чудесен медиатор и може да помогне за повече близост и разбиране между Балканите и Съюза“, е казал Борисов.

Според съобщението Туск е изразил пред българския премиер пълна подкрепа за приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г .

„България е лидер и аз виждам усилията, които лично ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко както по време на председателството, така и за влизането в „чакалнята на еврозоната“, е заявил председателят на Европейския съвет.

Борисов е благодарил на Туск за съгласието му за организиране на Среща на върха на лидерите от ЕС на тема „Западни Балкани“ в София по време на нашето председателство.

Той е изразил готовността на нашата страна да започне разговори за подготовката на срещата с екипа на Туск и Секретариата на Европейския съвет, както с всички комисари, чиито ресори имат отношение по темата за политиката на Западните Балкани.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

А как са БГбанките...

А как са БГбанките...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.