Военният завод "Емко“ вече е подал иск в Административния съд-София заради отнемането на лиценза му за търговия от държавата. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред депутатите от комисията по икономическа политика в парламента, където бе повикан от БСП за обяснения по казусите "Емко" и "Дунарит".

Караниколов се застрахова, че не той, а всички представители на Междуведомствения съвет, който отговаря за оръжейните лицензи, е отнел документа на "Емко". На 25 септември трябваше да се реши съдбата на лиценза след отлагане седмица по-рано, но решение отново нямаше. 

„Преди около месец от служба КОС към МВР ни бяха предоставени констативни протоколи, от които пишеше, че са отстранени нередностите (по съхранение на боеприпаси, заради които лицензът на "Емко" бе отнет - б.р.)", заяви Караниколов.

В един от докладите обаче бил даден още месец на дружеството да отстрани пропуските си. Не стана ясно какви са те.

По думите на министъра новата сбирка на Междуведомствения съвет е насрочена за 6 октомври, но можело да се събере и по-рано. Именно 6 октомври е срокът, който в публична своя изява премиерът Бойко Борисов спомена като краен срок за разрешаване на казуса с "Емко".

Неотдавна стана ясно, че освен с лиценза си, "Емко" има проблем и с държавната компания "Кинтекс", която разтрогна договора си със завода и сключи такъв с държавния ВМЗ-Сопот. По този повод Караниколов заяви, че в четвъртък ще има среща между „Кинтекс“ и „Емко“, за да разговарят за взаимоотношенията им оттук нататък. По думите на министъра на икономиката  е имало и разговор между „ВМЗ- Сопот“ и „Емко“ - държавната компания питала дали частното дружество продава част от стоката си, а пък „Емко“ не плащали на Министерство на отбраната наем на складове.

Депутатите от БСП, по чието искане Караниколов беше в комисията, недоумяваха защо държавата сама спира износа на произведени вече боеприпаси, при това при слючен договор за тях и сама иска забавянето на поръчките.

"Изправени сме пред една изключителна опасност - да компрометираме българския оръжеен комплекс и да затворим вратите на България, която към момента прави 1,4 млрд. долара годишно. Това е изумително, няма такава държава. Продукцията е готова и е в контейнери, които са готови да бъдат качени на кораба, доставени и платени. В момента държавата търси друг производител, който да произведе същата продукция и да я изнесе, което не е сигурно дали ще може да го направи. Възниква въпросът какво ще правим с произведената продукция“, заяви Румен Гечев.

И допълни:

„Ако се издъни цялата тази работа правителството трябва да отиде при тази продукция на пристанището и да се самовзриви“.

От думите на министър Караниколов отново се разбра, че засега държавата изобщо не се е отказала да придобие "Дунарит". По думите му, цитирани от "Фокус", било „доказано в съда, че офшорката, притежаваща „Дунарит“, е от престъпна дейност и има доказателства кой е нейният собственик- Цветан Василев. В следствие на тези доказателства съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит“. 

Заради това, че офшорното дружество "Хедж Инвестмънт", притежаващо "Кемира", което държи близо 98 на сто от акциите в "Дунарит", е установено, че е на Цветан Василев, този дял е запориран от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Именно затова и не можело в Търговския регистър да се впише увеличението на капитала на "Дунарит" с пари от "Емко", твръди минстърът, цитиран от "Медиапул". Припомняме, че държавата първо опита да придобие "Дунарит", изкупувайки негов дълг чрез Държавната консолидационна компания, която изтегли заем от държавната Българска банка за развитие.  "Дунарит" обаче плати дълга, който бе станал към държавата. Тя обаче реши да откупи и борч на "Хедж Инвестмънт" за 82 млн. лв. към КТБ, а проучва и други вземания на завода към офшорната компания.