"Тези 3,5 млрд. лв., които сега държавата ще даде за Корпоративна търговска банка (КТБ) са всички пари, които отиват за една година в здравеопазването". Това каза ген. Стоян Тонев, зам.-кмет на София по здравеопазването пред Нова ТВ. Според него ако политиците са били професионалисти е нямало да се стигне до тази ситуация.

На всеки гражданин на България се полагат по 105 евро за здраве, докато в Австрия тази сума е 8000 евро, каза още Тонев. Той допълни, че в ЕС за здравеопазване се отделят над 6% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато при нас под 4%. 

В момента здравната каса дължи на болниците над 90 млн. лв. за три месеца, каза още ген. Тонев. Той допълни, че актуализацията на бюджета на НЗОК ще осигури пари за последните три месеца от годината. Тонев призна, че 60% от болниците имат запорирани сметки от доставчици. 

Касата трябва да плаща редовно това, което дължи. Това заяви пък проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". Според него обаче основният проблем на здравеопозването е, че се правят "някакви псевдореформи на парче", и това продължава 10-15 години

Ако вземете дори законовата база, трите основни закона - за здравето, за лечебните заведения и за здравното осигуряване са променяни съответно 30,40 и 90 пъти. Това е от 2000 г. досега. Това значи, че има нещо гнило в тях. Тоест ние не правим реформа, ние правим някакъв макиаж. говорим едно и също нещо - никой не е казал, че не трябва да е така, но и също не се случва, всички са съгласни преди избори, а след изборите нищо не става. Защото мерките не са популярни. Но в интерес на истината ако тези мерки бъдат предприети в рамките на една-две години хората ще усетят разликата и тя ще бъде положителна

смята проф. Начев.

Според проф. Начев методът на финансиране е сгрешен, защото на общопрактикуващите лекари им се плаща за "капитация" или за брой пациенти.  "Това гарантира един бюджет, но в никакъв случай не стимулира дейност", категоричен е проф. Начев.