Германските либерали от Свободната демократическа партия (СвДП), както и от екопартията "Съюз90/Зелени" днес обявиха, че не се чувстват задължени да участват в новото федерално правителство.

След парламентарните избори на 24 септември са възможни две управленски коалиции: ХДС/ХСС и социалдемократите, както и ХДС/ХСС, либералите и „Зелените“.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц още след вота обяви, че неговата партия няма да участва в широка коалиция и предпочита да е конструктивна опозиция.

Лидерите на либералите и „Зелените“ -  Кристиан Линднер и Джем Йоздемир, сигнализираха, че са готови да управляват съвместно с десницата. Сега обаче и двамата поставят условия. Нямало да допуснат да бъдат принудени на участват в коалиция “Ямайка” – по цветовете на националния флаг на тази държава, които са и партийни цветове на ХДС/ХСС, либерали и „зелени“ – черно, жълто и зелено.

“Някои бъркат, обявявайки “Ямайка” за романтичен политически проект”, заяви Линднер за в. “Ди Велт”.

Независимо от броя на спечелените бюлетини всички партии имали свои програми, поради които техните избиратели са им гласували доверие. 

Същевременно Линднер допълва, че по всяко време неговата партия е готова да води разговори. Тя обаче щяла да е част от управленска коалиция единствено ако настъпела промяна в германската политика. Като примери той посочва промени в образователната и икономическата сфера. Освен това в Германия трябвало да се приеме имиграционен закон по канадски образец.

“Ние искаме разумна енергийна политика и отхвърляме автоматични финансови трансфери в Европа. Ако това с ХДС/ХСС и „Зелените“ се окаже невъзможно, няма да допуснем да ни убеждават, а ще представяме аргументите си като опозиция”, каза още Линднер.

Джем Йоздемир

За „Зелените“ червена линия се оказа въвеждането на горна граница за прием на бежанци, за което настоява лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер. Не само „зелените“, а и самата Меркел е против подобна мярка. Аргументът й е повече от разумен – не можеш да кажеш, че приемаш примерно 200 000 бежанци, а поради попълнена квота да откажеш закрила на следващия, който има право да получи политическо убежище.