Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия извършва тежки нарушения на човешките права в Крим, се казва в доклад на ООН за правата на човека, който беше огласен в понеделник. Сред нарушенията се посочват налагането на руско гражданство и депортирането на затворници, съобщава "Евронюз".

В доклада са изброени още примери за потъпкване на човешките права в Крим - мъчения, лошо отношение към задържани, изчезване на хора, незаконни задържания на хора.

"Документирана е и поне една екзекуция без съд и присъда", се посочва още в документа на ООН.

Ситуацията на полуострова сериозно се влошила след руската анексия през 2014 г., се казва в доклада.

Отправен е призив Москва да спазва задълженията си като окупаторска сила. ООН настоява тя да разследва всички случаи, в които се твърди за насилие, отвличания и убийства с участието на руските сили за сигурност и кримските отряди за самоотбрана.

"Има спешна необходимост да се потърси сметка за нарушенията на правата на човека и насилието, както и осигуряване на компенсации на жертвите на насилие", заявява Зеид Раад ал Хюсеин - върховен комисар на ООН по правата на човека.

Стотици затворници са били незаконно прехвърлени от Крим в руски затвори, се казва в доклада. Най-малко трима задържани са починали, тъй като не са получили необходимата медицинска помощ зад решетките.

В документа се осъжда решението на Москва да замени украинските закони на полуострова с руски, както и принуждаването на неговите жители да вземат руско гражданство.

Държавните служители трябвало да се откажат от украинското си гражданство. В противен случай ги уволнявали.

Жителите на Крим, които не се водят руснаци, на практика се превърнали в чужденци в собствения си дом. Те "нямат право на селскостопанска земя, да избират и да бъдат избирани, да подават молба за провеждане на митинг, да заемат постове в държавната администрация" и дори да регистрират автомобила си.

"Обучението на украински език почти изчезна в Крим", твърди докладът.

На хората, разследващи нарушаването на човешките права, не било разрешено да влязат в Крим. Докладът им се основава върху разговори, проведени в Украйна.

"Насилственото приемане на гражданство от жителите на окупирана територия може да бъде приравнено към принуда за клетва за вярност към власт, които те могат да считат за враждебна, което е забранено от Четвъртата Женевска конвенция", изтъква Зеид Раад ал Хюсеин.

Москва още не е запозната с доклада

В Кремъл все още не са се запознали със съдържанието на доклада, заяви пред РИА Новости Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин.

"Засега не разполагам с информация, засега нищо не мога да ви кажа. Просто не съм в течение", каза той.

Ключови думи

Коментари

чакаме "подробности"...

само да не стане като с оня доклад за допинга, в който се лъжеше надълго и нашироко как Берия възкръснал, направил дупки в стените и какво ли не още, пък след 6 месеца, когато пропагандата си свърши работата, при обжалването повечето глупости бяха отхвърлени, естествено при пълна медийна тишина от страна на "демократичните" медии.
 's picture

Бобо

Подробности

Малко подробности , днес в Кубан руските служби заловиха семейство убило и изяло 30 човека , в дома им са открити консерви с човешка плът ...
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Това им е в кръвта!

Това им е в кръвта! От днес: Семья каннибалов из Краснодарского края сделала заготовки из 30 человек

Мене не ме учудва това.

Мене не ме учудва това. Учудва ме, че България не приема бежанци от Украйна, а приема от Кот Дивоар

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.