Поне 11 пъти по поне 160 гласа мнозинство трябва да постигнат днес депутатите, ако искат да попълнят състава на новия Висш съдебен съвет. Мандатът на стария изтича на 3 октомври, а наследниците на съдебните кадровици трябваше да бъдат избрани преди 3 сепгември по закон. Единствено квотата на Народното събрание от 11 души не е запълнена. А изборът миналата седмица бе отложен с простичък мотив - все още се търси достатъчна подкрепа за кандидатите.

Номинациите за членове на новия ВСС от депутати са 18, а местата - едва 11. За първи път изборът е по новите правила в конституцията, приети през 2015 г. и е нужно мнозинство от поне 2/3 за всеки от кандидадите, за да бъде избран. 

Според кулоарните слухове местата са неофициално "разпределени" в поредица от преговори и би трябвало да са по следната формула 4 места за кандидати от ГЕРБ, 3 - за БСП, 2 - "Обединени патриоти" и по 1 за ДПС и "Воля". 

 
Извънпарламентарни партии, сред които ДСБ и "Да, България", вече призоваха народните представители много да внимават кого избират във ВСС и предупредиха да не бъдат подкрепяни четирима от кандидатите. Става въпрос за съдия Стефан Грозев, номиниран от ДПС, съдия Боян Магдалинчев, посочен от ГЕРБ, както и двамата кандидати на "патриотите"  - адвокат Боян Новански и прокурор Йордан Стоев.

Според депутати от мнозинството, напрежение при парламентарните совалки е имало в рамките на мнозинството покрай лоша репутация най-вече на Магдаличев и Стоев в рамките на управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Недоволни в парламента имало и заради Стоев. Без гласове от БСП или ДПС обаче нито един кандидат за новия състав на ВСС не може да бъде избран. 

Управляващите от ГЕРБ и "патриотите" имат едва 122 гласа, а ако се добавят хората на "Воля" и единият независим стават 135. Сметката до 160 гласа излиза точно с 25-имата депутати на ДПС, но един от тях, както знаем, май от началото на мандата се появи само на клетвата. Тоест - без гласове от БСП няма да има избран член на ВСС при тази подкрепа. ГЕРБ плюс БСП е единствената здрава парламентарна конструкция за квалифицирано мнозинство в този парламент - имат общо 175 гласа. Аритметиката излиза при опит за изолиране на малкия коалиционен партньор, но по-трудно при опит за изолиране на левицата от всички останали, заедно с ДПС.