Няма лошо да не се бърза с поръчката за изтребители, и ако има нарушения на процедурата, тя трябва да се повтори. Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента днес.

Той коментира спора за това кои изтребители са подходящи и нужно ли е да закупуваме такива в момента. Но изтъкна, че няма да коментира дали шведските "Грипен"-и са подходящи - нямал лошо мнение за който и да е самолет и не трябвало да изразява предпочитание.

"По-добре е като става дума за такава сума - тя е 1,5 млрд. лв. за половин ескадрила, още 1,5 млрд. за другата половина, други разходи... Мен не ме притеснява, че няма да бързаме да изхарчим толкова пари на българските данъкоплатци", каза той.

И повтори тезата си, че ще излезе по-ефективно и по-евтино да ремонтираме МиГ-29, които вече притежаваме. Вече се обсъжда възможности за ремонт от страна на Русия, обясни той, като утре пристигат специалисти, които ще оценят състоянието на изтребителите, а ремонтите ще се правят у нас.

"Ще осигурим възможност за по-малко да постигнем повече, а ние водим спорове колко нови милиарди да похарчим за едва половин ескадрила", подчерта той.

И отбеляза, че е напълно нормално да се повтори процедурата, ако парламентът преценява, че трябва.

"Връщането на една оферта не означава, че ще спечели. Не ме притеснява това, че ще гледаме нещата отново, парламентът е в правото си", заяви той.

Той коментира и скорошния доклад за националната сигурност, в който Русия е посочена като заплаха.

"Да, напрежение между Русия и НАТО има, но аз винаги смятам, че вратата за разговор с Русия е отворена, а това го заявява и г-жа Меркел, аз с ушите си съм го чувал, и новият френски президент Макрон", заяви Каракачанов, подобно на Корнелия Нинова вчера.

И добави, че ако ние с Русия можем да водим разговори, с други фактори в света като "Ислямска държава" не можем.