Американският президент Доналд Тръмп направи дебюта си в ООН на среща, на която призова за реформи в организацията, предаде телевизия Си Би Ес.

Това стана на фона на продължаващото напрежение около Северна Корея.

Президентът на САЩ заяви, че вярва, че „наистина трябва да се даде шанс“ за постигане на мир между Израел и Палестинската автономия=

Тръмп описа мира в Близкия изток като „най-добрата сделка“.

„Мирът между палестинците и Израел би бил фантастично постижение и нещо абсолютно необходимо. Смятам, че има добър шанс това да се случи. Повечето хора биха казали, че такъв няма“, заяви Тръмп преди срещата си с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху преди началото на 72-та сесия на Общото събрание на ООН.

„Смятам, че Израел би искал да види мир. Смятам, че палестинците биха искали да видят мир. Мога да ви кажа, че нашето правителство би искало да види мир. Затова и работим здраво над него. Ще видим какво ще се случи. Хората казват, исторически, че мирът няма как да се случи. Аз казвам, че ще се случи“, уверен е президентът на САЩ

При първото си посещение в централата на ООН в Ню Йорк след встъпването си в длъжност Тръмп проведе редица срещи. Утре той трябва да говори пред Общото събрание на Обединените нации.

 

 

"ООН бе създадена с наистина благородни цели. Сред тях са потвърждаването на достойнството и ценността на личността на човека и стремежът към световен мир. ООН помогна за напредъка по пътя към тези цели по много начини - като изхранваше бедните, като осигуряваше помощ при бедствия и като даваше шанс на жените и момичетата в много общества по света.

През последните години обаче ООН не реализира пълния си потенциал поради бюрокрация и лошо управление", започна Тръмп.

И продължи:

"Искаме ООН, която да си възвърне доверието на хората по света. Която да уважава хората от всички народности. Трябва да гарантираме, че никой и нито една държава членка няма да носи непропорционална част от бремето - военно или финансово."

Той призова международната организация да намали бюрокрацията, да реформира остарялата система, а страните членки - да потърсят начини да променят "обичайния начин на действие" и да "подкрепят същинските реформи".

Като кандидат-президент Тръмп наричаше ООН слаба и некомпетентна и я обявяваше за неприятел на САЩ и Израел. След като стана държавен глава обаче той смекчи тона и заяви на среща с посланиците на страните от ООН в Белия дом, че организацията има "огромен потенциал".

Освен Тръмп днес говори и генералният секретар на ООН Антониу Гутереш. САЩ поискаха от страните членки да подпишат декларация за реформи в организацията и над 100 от тях го направиха. Президентът иска ООН да намали разходите и да направи други промени в дейността си.

Американската представителка в ООН Ники Хейли заяви, че критиките на Тръмп са навременни, но че вече е настъпил "нов ден" за организацията.

"Организация, която говори много, но не действа много, отстъпи мястото си на ООН, която е ориентирана към действия", каза тя, като изтъкна, че Съветът за сигурност ще гласува този месец резолюция за Северна Корея.

Гутереш предложи голям пакет от промени, а Хейли заяви, че ООН "се движи с пълен ход към реформите".

В утрешното изказване на Тръмп се очаква Северна Корея да бъде главната тема, която той ще засегне.

Очаква се той да говори и за Парижкото споразумение за климата, от което извади САЩ по-рано тази година.

Съветникът по националната сигурност Ейч Ар Макмастър заяви, че твърденията, че президентът си е променил мнението за напускането на споразумението, не са верни.

Тръмп планира да проведе отделни срещи с израелския премиер Бенямин Нетаняху и френския президент Еманюел Макрон. Разговорите ще засегнат много въпроси, каза Макмастър. И добави, че главната тема ще бъде "дестабилизиращото поведение на Иран".

Тръмп ще даде вечеря на лидерите от Латинска Америка. На нея ще бъде обсъдена кризата във Венецуела.