Министри от британския кабинет и чужди държавници "ухажват" предишния британски министър-председател Дейвид Камерън да стане следващият генерален секретар на НАТО, съобщава "Политико", позовавайки се на нанезовани "хора, запознати със ситуацията".

На сегашния генсек - норвежеца Йенс Столтенберг, му остава повече година на длъжността. Официално състезанието кой да му бъде приемник не се очаква да започне преди края на 2017-а, коментира изданието. То припомня, че назначението изисква консенсус между 28-те членки на НАТО.

Камерън е участвал в "разговори" да стане кандидат за поста, но отделно е отказал да поеме ангажимент, според анонимните източници. Пак според тях кандидатурата му би имала подкрепата на външния министър Борис Джонсън, на финансовия - Филип Хамънд и на отбраната - Майкъл Фалън.

Говорители на Камерън и на британското правителство са отказали да коментират темата официално.

Камерън наскоро се е срещал в Лондон с предшественика на Столтенберг, датчанина Андерс Фог Расмусен.

Привърженици на камеръновата кандидатура посочват, че той може са бъде силен лидер на алианса във време, когато той е обект на критики от Вашингтон и би помогнал на Великобритания да съхрани позициите си в Европа, докато се готви да напусне Европейския съюз.

Четиригодишният мандат на Столтенберг започна на 1 октомври 2014 г. Той може да се кандидатира за още един и може да остане на поста си до април 2019 г., когато се очаква специална среща на върха за 70-годишнината на НАТО в САЩ, пише "Политико".