По-малко от седмица до общите избори в Германия, насрочени за 24 септември, се очертава победа за Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, сочат последните социологически проучвания.

Нещо повече – ако канцлер се избираше пряко, 51 на сто от запитаните биха пуснали бюлетина за Ангела Меркел, едва 25 на сто за кандидата на социалдемократите Мартин Шулц.

ХДС и традиционният му партньор, баварският Християнсоциален съюз (ХСС), с когото винаги са заедно на избори, събират 36 на сто подкрепа, което е с един пункт по-малко в сравнение с миналата седмица. Социалдемократите губят 2 пункта и се нареждат на второ място с 22 процента одобрение.

Трета е евроскептичната и дясноекстремистка Алтернатива за Германия (АзГ) – 11 на сто. Следва я крайната левица – Ди Линке с 10 на сто. Либералите от Свободната демократическа партия – 9 на сто. Съюз 90/Зелени засега са последни – 8 на сто подкрепа.

Какъв ще е изходът от вота в неделя, ще стане ясно в 18 ч местно време. Тогава избирателните секции затварят, медиите съобщават за първите резултати от екзитполовете. Практиката показва, че грешката е около 1 процент.

Изборната битка продължава до деня на вота. В Германия няма ден за размисъл, може да се агитира и в деня на изборите, макар никой да не го прави.

Големият въпрос след приключването на вота е каква коалиция ще управлява през идните четири години.

Нито една политическа сила не е готова да се коалира с Алтернатива за Германия, която се обявява срещу бежанците, имигрантите и мюсюлманите, както и срещу ЕС и обединена Европа.

Така се очертава в Берлин отново да управлява широка коалиция – ХДС/ХСС и социалдемократите. Възможна е и тройна коалиция – ХДС/ХСС, зелените и либералите, но сформирането й ще е трудно, макар да не са налице непреодолими различия в политическите им програми. Отстъпки обаче са неизбежни, което пък води до обвинения, че не са били спазени предизборни обещания и избирателите на дадена политическа сила са били измамени.