Нова зловеща "мода" в извършването на терористични актове в Европа е разтревожила френското разузнаване и полицията, разкрива вестник "Паризиен".

Изданието се е добрало до секретен документ от 7 страници, отпечатан в началото на септември, от който става ясно, че има данни за призиви към т.нар. "самотни вълци" да "преминат към терористични действия като дерайлиране на влакове, горски пожари и масови отравяния на храни". 

Само преди три дни взривно устройство бе поставено именно във вагон на лондонското метро, припомня изданието.

Джихадистката пропагандна машина зове през последните три месеца терористите да се обучават и в направата и използването на взривни материали, и за да са по-ефективни да крият своята радикализация и да се сливат с обществото там където живеят, се сочи в документа. 

Според полицията и специалните органи по сигурността все още остава много висока опасността от терористични актове във Франция и Европа.

Затова се препоръчва на първо място да се засили охраната на туристическите обекти, както и естествено на гарите, жп линиите, горите и вододайните зони. Отбелязано е също да се изостри вниманието в университетите не само като потенциални мишени за атентати, но и като база за крадане на материали от научните лаборатории. Не на последно място е обърнато внимание и на мерките за защита на църквите.

Остава висока и заплахата от терористични актове, извършени с коли и камиони. Затова са разпратени указания до всички, които дават под наем или продават автомобили да бъдат нащрек и при най-малко съмнение да се обаждат в полицията. Особено в случай на кражба на кола, собствениците веднага да сигнализират органите на сигурността, пише "Паризиен".