Финландската компания за мобилни игри и анимация Rovio Entertainment, която разработи играта Angry Birds, се насочва към първично публично предлагане (IPO), предаде "Ройтер". 

Очаква се акциите ѝ да започнат да се търгуват на фондовата борса Nasdaq Helsinki на 29 септември.

Това може да даде на компанията пазарна капитализация от 802 млн. до 896 млн. евро. 

Rovio обяви, че ще оцени акциите си между 10,25 и 11,50 евро за брой. Компанията се надява, че чрез листването ще набере около 30 млн. евро.

Rovio изгради цяла империя около популярната мобилна игра Angry Birds, пускайки на пазара играчки, дрехи и анимационен 3D филм.

Мобилната игра беше пусната през 2009 г. и досега е сваляна над 3,7 млрд. пъти. Това я превърна в едно от най-забраняваните приложения от корпоративните IT специалисти в цял свят. 

Приходите от продажби на билети за филма стигнаха 350 млн. долара и компанията планира да пусне продължение през 2019 г.

Лентата помогна на Rovio да се стабилизира. След години на намаляваща печалба, съкращения на работни места и преструктуриране приходите за полугодието са се увеличили до 152,6 млн. евро от 78,5 млн. евро преди дванайсет месеца.

Коригираната печалба (преди данъци, такси, лихви и амортизация) е скочила до 41,8 млн. евро в сравнение с 11 млн. евро през 2016 г.