Комунистическият диктатор Ким Чен Ун изстреля нова ракета над Япония, съобщи Би Би Си.

Ракетата е прелетяла над северния японски остров Хокайдо и е паднала в Тихия океан на 2000 км източно от нос Еримо. Тя е била пусната от ракетна площадка до столицата Пхенян и е изминала общо 3700 км, като е достигнала максимална височина от 770 км.

На 29 август т.г. Северна Корея също изстреля балистична ракета, която мина над Хокайдо и предизвика острата реакция на САЩ и Япония. Тогава Ким заплаши, че това ще е само първата стъпка в обстрела по посока Тихия океан. Малко след това бе направен и опит с водородна бомба. А вчера диктаторът предупреди, че Япония ще бъде потопена, а САЩ ще потънат в пепел и мрак.

Няма данни за падане на каквито и да било обекти на японска територия, нито за щети по морски съдове, съобщи генералният секретар на японското правителството Йошихиде Суга.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че Москва и Пекин трябва да вземат нови мерки, за да озаптят Пхенян. Той припомни, че Китай е най-големият снабдител на комунистическата държава с петрол, а Русия внася много работници от нея. Президентът Тръмп е бил информиран веднага за ракетния опит, но все още не е реагирал.

Само минути след пускането на севернокорейската ракета Южна Корея изстреля две. Едната от ракетите е била с възможност напълно да разруши полигона, от който се изстрелват балистичните оръжия на режима в Пхенян.

Съветът за сигурност на ООН обяви, че ще се събере на спешно зоседание. Но явно мерките, налагани от него, не влияят на Ким. В понеделник СС прие нови по-тежки санкции срещу Северна Корея. САЩ настояваха за пълна търговска блокада, но Китай и Русия се противопоставиха на подобна резолюция.

България категорично осъжда извършеното поредно изстрелване на ракета от КНДР, се казва в позиция на МВнР. В рамките на по-малко от две седмици КНДР направи втора изключително сериозна провокация, която засилва напрежението в региона и застрашава световния мир и сигурност.

"Остро осъждаме това поредно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Приветстваме приетата единодушно на 11 септември 2017 г. нова Резолюция 2375, въвеждаща нови санкции срещу КНДР, както и свикването днес на извънредно заседание на Съвета за сигурност по севернокорейската ядрена и ракетна програма. България подкрепя изразеното от Федерика Могерини намерение за по-активна роля на ЕС в търсенето на мирен изход от кризата, както и приемането на нови автономни санкции на ЕС и тясно взаимодействие с международните партньори по казуса. Отново настойчиво призоваваме КНДР да прекрати незабавно веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път", се посочва в позицията на Външно.

Безразсъдното изстрелване на балистична ракета от Пхенян изисква глобален отговор, реагира в туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.