„Историята с плащането на дарените от Канада униформи от страна на пожарникарите е някакъв нов специфичен пловдивски герберски суджук“. Така коментира председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов скандала около информацията, че МВР е накарало служителите си сами да платят доставката на дрехите от един град в България до друг. 

Разходите по транспортирането им до съответния град са били между 5 и 15 лв., обясни Атанасов и показа фактури, според които всички митнически, транспортни и куриерски такси са били предварително платени като част от дарението от Канада.

(Става въпрос за дарени облекла на пожарникарите, за които в рамките и на днешния протест стана ясно, че те са заставяни да доплащат, б.р.)

„Това е пълно мародерство. Освен това страна по този договор е не МВР или пожарната, а областната управа на Пловдив“, отбеляза лидерът на ДСБ. 

Според него парите са потънали в партийните каси на ГЕРБ.   

На професионалния си празник днес пожарникарите поднесоха венци в памет на загиналите си колеги и след това подновиха протеста си с основно искане за увеличение на заплатите с 15% със задна дата. 

Председателят на ДСБ коментира и вълненията около годишния доклад на правителството, в който някои разчетоха, че то припознава Русия като заплаха за националната ни сигурност. 

„Реално такъв извод няма, всеки, който е прочел доклада, може да го потвърди. Имам чувството, че просто е останал някакакъв паразитен пасаж, колкото да обслужи руските хибридчици в България. Това споменаване на Русия вероятно е въпрос на недоглеждане, защото премиерът Бойко Борисов има един принцип - "Винаги с Меркел, никога срещу Путин". В последните години българските служби по никакъв начин не противодействат на работата на руснаците на наша територия“, подчерта ген. Атанасов. 

„Съставът на дипломатическото представителство на Русия в България е равен на този на Германия, Великобритания и Франция, взети заедно. Видяхте вчера какво стана в Народното събрание – всички парламентарни групи започнаха да се кълнат във вярност към Русия“, заключи генералът.