В Германия парламентарният вот да се провежда не на всеки 4, а на 5 години, предлагат политици от всички цветове. Аргументът е: “По-дълго управление, по-малко избори.”

Това съобщават днес от първите си страници редица сериозни всекидневници.

Тази година парламентарните избори са насрочени за 24 септември, т.е. след само 10 дни. Предлаганата промяна може да бъде приета от новоизбрания парламент (Бундестаг) и да влезе в сила след изборите през 2021 г. Така тогава избраните народни представители биха получили мандат до 2026 г.

Видният християндемократ Михаел Гросе-Брьомер обоснова подобна промяна с два аргумента.

Във федералните провинции общи избори се провеждат на всеки 5 години. (Всяка провинция избира свой парламент – Ландтаг, и съответно премиер и правителство – б. а.)

Петгодишен е и мандатът на Европейския парламент и съответно на Европейската комисия.

«Към това трябва да се добави, че предизборната битка изисква време, а след вота се водят продължителни коалиционни преговори. Това е за сметка на времето за управление», подчертава Гросе-Брьомер.

Подобно мнение изрази и генералният секретар на Християнсоциалния съюз (ХСС) Андреас Шойер.

Според шефа на парламевнтарната фракция на социалдемократите Томас Оперман подобна промяна ще е от полза за законодателната инициатива на парламента. Така щяло да има повече време за обмисляне и приемане  на по-съвършени закони.

Председателят на парламентарната фракция на крайната левица - «Левите», Дитмар Барч и колежката му от Съюз 90/Зелени Брита Хаселман обявиха, че техните политически сили са за избори на всеки 5 години. 

Заместник-председателят на либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) Волфганг Кубики обяви, че в неговата партия имало повече подръжници на подобна идея, отколкото противници.

Дали в Германия ще бъде въведен 5-годишен парляментарен и съответно управленски мандат, трябва да реши през следващите четири години новият Бундестаг, чиито състав ще бъде избран на общите избори на 24 септември.