Американският президент Доналд Тръмп обмисля стратегия, която би позволила по-агресивен отговор на САЩ срещу Иран, срещу действията на проиранските шиитски сили в Ирак и Сирия и срещу подкрепата на Техеран за бунтовнически групировки.

Това съобщи Ройтерс, като цитира шестима настоящи и бивши висши американски чиновници.

Предложението било изготвено от шефа на Пентагона Джеймс Матис, държавния секретар Рекс Тилърсън, съветника по националната сигурност Ейч Ар Макмастър и други висши представители. То било представено на Тръмп на среща на Националния съвет за сигурност на 8 септември.

То може да бъде прието и огласено публично преди края на този месеца, заявяват двама от източниците. Всички те са запознати с проекта и искат анонимност, тъй като Тръмп тепърва има да действа по въпроса.

За разлика от подробните инструкции, които даваха Барак Обама и някои от предшествениците му, Тръмп се очаква да очертае ясни стратегически цели за американската политика, но да остави изпълнението на плана на военните командири, дипломатите и други представители, твърди висш чиновник от администрацията.

"Каквото и да стане, искаме да го приложим във възможно най-голяма степен заедно със съюзниците", изтъква чиновникът.

Белият дом отказа коментар.

Целта на плана е увеличаване на натиска върху Техеран, за да бъдат отслабени неговите програми за балистични ракети и подкрепата за бунтовнически групировки, казаха няколко източника.

"Бих го нарекъл цялостна стратегия за всички вредни действия на Иран - финансови средства, подкрепа за терора, дестабилизирането в региона, най-вече в Сирия, Ирак и Йемен", заявява друг висш чиновник от администрацията.

Предложението взема на мушка и кибершпионажа и други дейности, както и потенциалното разпространение на ядрени оръжия, допълва той.

В администрацията все още обсъждат новия подход, започнат от Барак Обама през 2015 г. с цел свиване на иранската програма за ядрени оръжия. Проектът призовава за обсъждането на по-строги икономически санкции, ако Ислямската република нарушава споразумението от 2015 г.

Предложението включва по-агресивни действия при прехващане на доставки на иранско оръжие като тези за бунтовниците хути в Йемен и палестинските групировки в Газа и Синайския полуостров в Египет, отбелязват настоящ чиновник и запознат с въпроса бивш американски представител.

Според източниците на Ройтерс планът също така препоръчва САЩ да реагират по-агресивно в Бахрейн, където сунитската теократична монархия потиска шиитското мнозинство, което иска реформи.

Освен това американските военноморски сили могат да реагират с използването на повече сила, когато към тях се насочват бързоходни кораби на Ислямския революционен гвардейски корпус, паравоенния и шпионския контингент на Иран, допълват трима от източниците.

Американски кораби неведнъж са отправяли предупредителни изстрели, за да отблъснат по-далече иранските съдове. Корабите на Техеран бяха третирани като заплаха, тъй като отказаха да изпращат предупредителни радиосигнали там, откъдето преминава 35 на сто от световния петролен износ по море.

Сега американските командири имат правото да откриват огън само ако смятат, че корабите им и животът на техните екипажи са застрашени. Източниците на Ройтерс не дават подробности за предложенията за промяна на правилата, които са класифицирана информация.

"Даеш" преди всичко

Планът на САЩ не предвижда увеличаване на военната активност в Сирия и Ирак. Съветниците на Тръмп по националната сигурност смятали, че по-голямото надуване на мускули срещу проиранските сили в двете арабски страни ще затруднят оглавяваната от САЩ битка срещу "Даеш". Те настояли, че това остава главният приоритет, казаха четири от източниците. Според тях Матис, Макмастър и шефовете на Централното командване и на специалните сили се противопоставили на идеята на американските командири в Сирия и Ирак да бъде позволено да реагират с използване на по-голяма сила на провокациите на ислямските гвардейци, "Хизбула" и други подкрепяни от Техеран шиитски милиции.

Съветниците се опасяват, че по-свободно поведение може да отклони американските сили от разгромяването на остатъците на "Даеш". Освен това отслабването на правилата може да вкара САЩ в конфликт с Иран в момент, в който американските сили зад граница остават прекалено много, а Тръмп одобри известно увеличение на контингента в Афганистан.

Бивш американски представител заяви, че "Хизбула" и подкрепяните от Иран шиитски милиции в Ирак са били "много полезни" при превземането на големи части от територия на халифата, който "Даеш" обяви в Сирия и Ирак през 2014 г.

Американските войски, които подкрепят кюрдските и сунитските арабски бойци, сражаващи се срещу джихадистите, сега обмислят как да отговорят на враждебните действия на проиранските сили.

При един от най-емблематичните случаи американски самолет свали два дрона иранско производство през юни. И двата случая бяха оправдани с отбранителни действия с цел предотвратяване на наземна заплаха.

Противопоставянето на Тръмп срещу иранската ядрена сделка през 2015 г., известна като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), е дилема за политическите стратези, отбелязва Ройтерс.

Повечето от съветниците му по националната сигурност са за САЩ да не излизат от споразумението. Така смятат и американските съюзници Израел и Саудитска Арабия въпреки резервите им относно това как Иран го спазва. Това каза американски представител, участвал в дискусиите.

"Главният въпрос за нас бе да накараме президента да не отхвърля споразумението с Иран. Но той настояваше, подкрепен от Ники Хейли (представителката на САЩ в ООН - б.р.), че Америка трябва да бъде по-агресивна към Иран - каза един от двамата представители на Вашингтон. - Почти всички представени на него стратегии бяха такива, които се опитват да съхранят СВПД, но клонят и към другите въпроси."