Три вида изтребители са отговаряли на изискванията на Военновъздушните сили, когато по времето на кабинета "Орешарски" се е изготвял инвестиционен проект за превъоръжаване на бойната ни авиация - "Юрофайтър", "Грипен" и F-16. По това време обаче Министерството на отбраната не е оценявало вариантите, а и пари за купуването на изтребители към онзи момент не е имало .

Това стана ясно от думите на заместник-министъра на отбраната в периода 2013-2014 г. Иван Иванов. Той бе изслушан от временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Иванов подчерта, че работата по инвестицията по негово време е стъпила изцяло на свършеното по времето на първия кабинет "Борисов", следвайки политика на приемнственост. 

„Използвахме всички резултати от предходния екип. Запазихме организацията на работа. В действащия в онзи момент план за развитие на Българската армия беше предвидено България да придобие до 20 самолета и бройката е аргументирана от военната експертиза. За изпълнение на задачите на ВВС в това число и еърполисинга са необходими минимум 30 пилоти“, коментира Иванов.

Иванов разказа и критериите, на база на които интересът е попаднал върху трите изброени вида изтребители. Един от тях е бил типът самолет да е на въоръжение в поне една страна членка на НАТО, както и да е в експлоатация по време на придобиването му. При офертите за употребявани самолети условието на специалистите е било машините да притежават остатъчен ресурс не по-малък от 50% и да бъдат с не по-малко от 50% от назначения календарен ресурс. Срокът на доставка също е бил ограничен - до 3 години от подписване на договора.

Иванов акцентира и на това, че първоначално държавата е записала във финансовата рамка на проекта цена между 750 до 800 млн. лв., а на втори етап тя е достигнала 1,4-1,5 млрд. лв.

Според Иванов по негово време се е считало, че България трябва да придобие непременно многоцелеви изтребител - тоест самолет, който може едновременно да извършва няколко функции. И трите вида машини, за които държавата поиска в последствие оферти, са такива. По думите на зам.-министъра в кабинета "Орешарски" обаче и преди, и след тяхното управление се е говорило, че страната ни може да се задоволи и "по-лек" изтребител, но не обясни какво има предвид с тази вметка.