Военният завод "Дунарит" все още е собственост на дружеството "Кемира" на Цветан Василев, каза днес на пресконференция в Русе министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Той уточни, че в Търговския регистър няма данни фирма "Емко" да държи над 99% от капитала на дружеството, както твърди нейният собственик Емилян Гебрев.

Това е напълно вярно, но има и някои щрихи. 

За този факт съобщи и самият Емилиян Гебрев в интервюто си за бТВ вчера, отчитайки, че Агенцията по вписванията го бойкотира. 

"В медиите излезе информация, че ДКК е направила изискуемо вземането, но то не е вписано и няма как да стане изискуемо. Имахме готовност то да бъде разсрочено, а не да се плаща веднага с оперативни средства от "Дунарит", въпреки че вчера се появи информация, че парите са платени от друго място. Но работа на финансовото разузнаване е да разбере откъде са парите", обясни министърът тоталното разплащане на предприятието към длъжниците му.

В края на август държавата изкупи най-големия дълг на военния завод с намерението да поеме контрола над компанията, свързана в миналото с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ.

Задължението, за което държавата плати 48 млн. лв., беше към дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, а на на 31 август ръководството на "Дунарит" парира одържавяването, след като погаси предсрочно всичките си задължения към държавата, внасяйки 50-те милиона лева.

"Имаше спекулации, че Министерството на икономиката отнема лиценза на "Дунарит", но това не е вярно. Поемаме ангажимент дружеството да не спира работа и работниците да запазят работните си места", каза още Караниколов.

Той допълни, че до края на другата седмица ще е готов анализ на плащанията и задълженията на "Дунарит" и уточни, че Държавната консолидационна компания (ДКК) е платила за дълговете на компанията на синдиците на КТБ, като парите са влезли в масата на несъстоятелността.