Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германия ще настоява Европейският съюз да прекрати окончателно преговорите за членство с Турция, заяви днес пред Бундестага канцлерката Ангела Меркел.

Така тя потвърди намерението си, заявено в телевизионния дебат с претендента за поста й Мартин Шулц в неделя вечерта. Шулц обеща да направи същото, ако стане канцлер.

“Турция се отдалечава от пътя на върховенството на закона с много голяма скорост", каза Меркел, добавяйки, че правителството й  ще направи всичко, което може, за да осигури освобождаването на германските граждани, задържани в Турция, за които Берлин твърди, че са невинни.

Говорейки три седмици преди парламентарните избори в Германия, където ще се бори за четвърти мандат, Меркел каза, че ЕС и Германия трябва да преосмислят отношетнията си с ЕС. Турция стана централна тема във външнополитическата част на предизборната кампания. Анкара обвини германските политици в популизъм.

“Ние също - и аз ще предложа това да стане на срещата (на върха - б.р.) на ЕС през октомври - ще обсъдим бъдещите отношения с Турция, включително въпроса за прекъсване или прекратяване на  преговорите за присъединяване", каза тя.

"Ще настоявам за решителна позиция... Но ние трябва да се координираме и да работим с нашите партньори", добави тя, посочвайки, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се радва да види ЕС оплетен в спорове по темата. "Това драматично ще отслаби европейската позиция."

Унгарският министър-предсетадел Виктор Орбан е сред неговите почитатели в Европа и сред острите критици на Меркел и на Европейската комисия.

Ердоган залага и на страха на европейците от евентуална миграционна вълна, която той може да се отприщи, ако отвори северните граници на страната си за трите милиона бежанци и мигранти, предимно от Сирия и Ирак, които тя послонява.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.