Стюардеси заведоха дело срещу руската държавна авиокомпания "Аерофлот" за дискриминация на база пол, съобщава бритаският в. "Гардиън". Това е първият случай, в който дело срещу държавна компания в Русия стига до висша съдебна инстанция.

Двете жени твърдят, че авиокомпанията е снимала и измерила всички стюардеси и е преместила във вътрешните полети тези, които не отговарят на определени изисквания за тегло и привлекателност. Служителките на "Аерофлот" изтъкват, че международните полети гарантират по-добро заплащане.

"Ако това се беше случило в Америка, всички щяха да стачкуват", заяви една от потърпевшите преди делото в Московския съд.

Евгения и Ирина завеждат дела в местни съдилища още през април, но ги губят. Сега те обжалват пред висша инстанция. Двете стюардеси твърдят, че "Аерофлот" провежда кампания за почистване на персонала, така че в него да останат само млади и привлекателни жени. 

Досега не е получена информация за орязване на заплатите на мъжете служители на компанията, казва адвокатът на Евгения и Ирина.

Авиопревозвачът отрича твърденията на стюардесите:

"Аерофлот" не поставя географски ограничения върху това докъде може да лети член на екипажа", казва вицепрезидентът на компанията Владимир Александров. "Смятаме, че селективна политика, базирана на каквито и да е стандарти, различни от авиационните изисвания, е неприемлива."

Павел Данилин, член на обществения съвет на авиокомпанията, обаче признава:

"Аерофлот" е престижна авиокомпания и една от причините, поради които хората плащат за билети, е външния вид на служителите."

Евгения използва като доказателство платежни нареждния от преведените й заплати, които показват 20% спад. Тя иска половин милион рубли (близо 7 200 евро) обезщетение и "Аерофлот" да признае, че дискриминира служителите си на база пол.

Ако не спечелят делото в московския съд тази седмица, двете жени ще отнесат случая към руския Върховен съд и Европейския съд по правата на човека.

"Хората непрекъснато ме питат защо се опитвам да победя системата. Но някой трябва да запомне революцията отнякъде", смята Евгения.

Активистки за правата на жените остро осъдиха случая.

В началото на 2017 г. в Русия бяха декриминализирани някои случаи на домашно насилие - ако не се случва повече от веднъж годишно и не води до сериозни последствия. През последните месеци набира сила и кампанията за обявяване на абортите за незаконни, което би ограничило допълнително правата на жените.