Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Жителите на столичния квартал "Стрелбище" продължават да се борят градинката между бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и бул. "България" да остане зелена площ, а не както фирма НИКМИ предвижда – с 43-етажна сграда.

Днешният протест от 19 ч. ще е поредният в опитите на гражданите да предпазят зелената площ от бетониране. Засега мястото е препречено с ограда, за която Административният съд в София-град е постановил, че е там от години, а не от месец, както живеещите на място казват.

Хората обаче са пропуснали да обжалват в законния 7-дневен сроки решението на АССГ, засягащо оградата.

Както е известно, през заградения проблемен имот минава улица, която е с изринат асфалт. Протестиращите искат улицата да се оправи, оградата да се премахне и правото за строеж на небостъргача да се прекрати.

По-интересна е съдбата на самия строеж - той на два пъти е "налаган" от Върховния адимнистративен съд, който отменя решения на АССГ. Столичната община в резултат на приетия през 2006 г. Общ устройствен план (ОУП), който действа и сега, Решение на СОС от 19.11.2009 г. и Решение на МС от 16.12.2009 г., отрежда терена за зона ТГО - зона „Терен за локални градинки и озеленяване”. Така главният архитект издава заповеди, с които им отказва проекта за План за регулация и застрояване.

С думи прости - там може да има само паркове за отдих, като се допуска и обслужващо застрояване като кафе, църква, трафопост, тоалетна. В никакъв случай небостъргач. НИКМИ обаче завежда поредица от дела и след като АССГ взема страната на общината, ВАС на практика отменя решенията на СОС и на Министерския съвет, "събаря" отказите на главния архитект и дава на фирмата право да строи.

Пред "България он еър" днес жителите от квартала заявиха, че са готови да се борят по какъвто начин трябва, за да постигнат целта си.

Коментари

После масоните не били опасни

После масоните не били опасни. Кога ще им свалим и паметника на "Св. София"? Това е кой знае какъв демон със сова в ръката и смъртна маска на лицето ...

?!?

Що за безумия стават в тази държава и в този град?!? Преди известно време гл. арх. Здравков каза, че вече има определена зона за високо строителство и е редно да е така, а не всеки "инвеститор" (акцентирам на кавичките) да лее бетон за изграждане на небостъргач, където му харесва. Много ми е интересно кой ще им изкупи и насели сградите, след като вече има предостатъчно построени и недостроени и стоят празни с години. В нашия район има два солидни строежа (на затворен комплекс и на блок от няколко тела), които вървят изключително мудно, и още два, които ми се струва, че се активират от време на време. Което означава, че далеч няма такова търсене, което надхвърля предлагането, както твърдят някои брокери. Вкл. високите сгради, които се вдигнаха на ъгъла на бул. "България" и бул. "Пенчо Славейков" - с години ги строят и довършителните ремонти продължават. А не се забелязва особен наплив към офис и жилищните площи там. Четох, че има хубав ресторант на върха на една от сградите и толкова. Разбирам мераците на някои хора да бетонират плътно всичките 111 000 кв. км. в Родината ни, но всяко нещо си има граници на този свят.

Фирма НИКМИ

Гешефтарите зад Мафиански, после зад Мутрата, днес - зад Данчето Ф. Кво искате, те, собствениците на София да ви бръснат вас, тъпаците, дето плащате данъци тука ли? Добре ли сте бе?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.