Днес е крайният срок, в който парламентарните групи и депутатите могат да номинират кандидати за поста управител на Националния осигурителен институт.

Няколко часа преди това изглежда, че състезание няма да има - единствената внесена номинация е от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и тя е на зам.-министъра на социалната политика Ивайло Иванов. Опозицията до момента не е посочила друго име.

По същия начин - без състезание, бе избран и новият шеф на здравната каса Камен Плочев - той бе кандидатът на ГЕРБ и "Обединените патриоти". 

До избор на нов шеф на НОИ се стигна, след като Бисер Петков стана социален министър. Преди това той бе начело на осигурителния институт в продължение на два мандата. 

Ивайло Иванов е икономист по образование, има богата професионална биография в Агенцията за социално подпомагане, а от юни миналата година пое поста на заместник-министър на труда и социалната политика. 

Според процедурата по избора кандидатите за поста трябва да бъдат изслушани от комисията по социалната политика в парламента. Пленарната зала има последната дума при избора като за избран се смята кандидатът, събрал повече от половината от гласовете на присъстващите депутати.